Nieuczciwy kurier

• Autor wątku Autor wątku lucy1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucy1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam i proszę o pomoc.

We wrześniu zamówiłam artykuły dla dziecka ze sklepu internetowego. Wybrałam przesyłkę kurierską 'za pobraniem'.
Kurier przyszedł. Paczkę odbierał mój teść, który akurat wtedy był w domu, wcześniej uprzedziłam go, że oczekuje kuriera i że trzeba będzie mu zapłacić (ok 220zł). Ja kręciłam się po domu z dzieckiem, więc kiedy zadzwonił dzwonek, teść otworzył, zapłacił, pobrał przesyłkę, otrzymał resztę (kurier znał więc kwotę).
Po ponad miesiącu dostałam maila od owego sklepu internetowego z informacją, że ktoś od nich, kto wystawiał przesyłkę pomylił się i zamiast przesyłkę pobraniową, wystawił zwykłą, że ta transakcja nie została opłacona i że mam zapłacić. Zadzwoniłam tam mówiąc, że ja zapłaciłam kurierowi, więc jeśli rzeczywiście nie wystawili 'za pobraniem' to kurier nieuczciwie wziął pieniądze. Powiedzieli, że zadzwonią do firmy kurierskiej i sprawdzą.
Po kolejnym miesiącu otrzymałam list od sklepu z wezwaniem do zapłaty. Zadzwoniłam do kierownika, który twierdzi, że firma kurierska 'umywa ręce', że powiedzieli, że kurier nie wziął kasy, że ja nie mam żadnego potwierdzenia, że zapłaciłam i że jeśli nie zapłacę to spotkamy się w sądzie.
Nie za bardzo wiem, jakie mam teraz prawa i szanse na cokolwiek. Potwierdzenia wpłaty od kuriera rzeczywiście nie mam, nie wiem czy miałam czy nie, bo po prostu nie przechowuje długo takich rzeczy. Sklep odezwał się do mnie po ponad miesiącu, jeśli zrobiłby to po kilku dniach, to z pewnością miałabym jeszcze jakieś druki, paragon czy cokolwiek odnośnie tego zamówienia, a tak nie mam nic. Mam potwierdzenie mailowe, że przesyłka była zamówiona 'za pobraniem'. Pracownik sklepu dobrze wpisał w systemie, tylko niby kurierowi źle podał. Co mam zrobić? Proszę o pomoc, nie chcę płacić drugi raz kwoty za zrobione zakupy, jest to dla mnie dużo pieniędzy.

Masz kwit nadania przyklejony do przesyłki?

Tak jak już pisałam, nie posiadam w tej chwili żadnych dokumentów papierkowych dotyczących tej przesyłki. Sklep odezwał się po ponad miesiącu, do tego czasu zdążyłam już to wyrzucić.

To neich sklep wyśle potwierdzenie nadania paczki i sprawdź co było tam zaznaczone.

Sklep twierdzi, że pomylił się i wysłał zwykłą paczkę zamiast pobraniowej i raczej nie jest skory do współpracy.

Czekam co odpowie mi sklep na żądanie tego potwierdzenia nadania paczki.
A jakie mam w ogóle szanse bez kwitu potwierdzenia wpłaty?
Czy to mój obowiązek, żeby przechowywać takie rzeczy miesiącami?

Nie wiem czy masz obowiązek, ale jak widać lepiej mieć.
Niech Ci najpierw udowodnią, że wysłali zwykłą paczkę.

Dzwoniłam już do firmy kurierskiej i paczka jest wpisana jako zwykła a nie pobraniowa więc na pewno wysłali zwykłą paczkę (ale o dowód poproszę mimo to), to była ich pomyłka ale to nie zmienia faktu, że kurier wziął nieuczciwie kasę a nie istnieje potwierdzenie zapłaty. Co powinnam zrobić?

Poproś o skan listu przewozowego i sprawdź czy jest tam wpisana kwota pobrania.

Prawdopodobnie na liście przewozowym była kwota bez zaznaczenia, że to przesyłka za pobraniem.
Czy można uznać, że to wina sklepu, że się pomylił i wystawił przesyłkę zwykłą i to on powinien być stratny? Czy sklep może ode mnie żądać ponownej zapłaty ponieważ nie mam dowodu jej uiszczenia?

Formalnie wygląda to teraz tak:
- sklep wysłał paczkę na własny koszt
- ty nie zapłaciłaś sklepowi za towar
- kurier oszukał ciebie

Roszczenia sklepu wobec ciebie są zasadne (nie otrzymał zapłaty), zostałaś oszukana przez kuriera i do niego powinnaś kierować pretensje.

Pertraktuj ze sklepem może np. rozłożenie płatności na pół? Połowę kosztu poniesiesz ty połowę sklep? Sklep zawinił bo nie nadał tak jak prosiłaś, ty zawiniłaś, że nie sprawdziłaś pobrania.

Trudno jednoznacznie wskazać winnego (poza kurierem). Nie wiem jak sąd rozpatrzyłby tę kwestię.

To trochę słabo...

A nie można się powołać na regulamin sklepu, w którym jest napisane, że formy płatności to albo przedpłata albo pobranie? Więc jak mogą domagać się pieniędzy po dwóch miesiącach od dostarczenia paczki?

Z kurierem to raczej nie ma tematu, bo przecież się nie przyzna. Jedyna opcja to mogę go sprowokować i nagrać.

Moment moment. Ale skoro wybrałaś w sklepie internetowym przesyłkę za pobraniem to taką też powinnaś mieć w potwierdzeniu zamówienia (bynajmniej nie mam tu na myśli listu przewozowego czy jakiegokolwiek dokumentu który był lub powinien być dołączony do paczki) tak? Jeśli masz takie potwierdzenie i jest na nim forma zapłaty "pobranie" to wg mnie guzik Cię powinno obchodzić, że sklep wysłał to bez pobrania, Ty zapłaciłaś więc co to nie Ty oszukałaś sklep tylko kurier oszukał Ciebie a sklep sam sobie narobił problemu, ze swojej winy. Poza tym sama piszesz, że nie ma innych form zapłaty jak przedpłata lub pobranie.

Ja, jeśli chodzi o zakupy internetowe już się kilka razy naciąłem i teraz, jeśli kupuje coś w sklepie w którym jeszcze nie kupowalem, czytam nie tylko opinie o nim ale robię sobie zrzuty ekranu (lub zapisuję strony) z regulaminem sklepu, potwierdzeniem zamówienia (jeśli nie dostałem go emailem), warunkami reklamacji/zwrotów, etc. Mam wtedy tzw. "dupochron" i wiem, że w razie czego sklep nie zrobi mnie w ciula i nie zmieni sobie nagle zapisów regulaminu aby wymusić na mnie cokolwiek. Tobie radziłbym zrobić to samo zanim sklep podejmie jakiekolwiek kroki aby wymusić od Ciebie ponowną zapłatę.

Oczywiście że mam mailowe potwierdzenie, że wybrałam i zapłaciłam za formę przesyłki 'za pobraniem'. Poza tym ostatnio rozmawiałam z tym kurierem i powiedziałam mu, że ja tego tak nie zostawię i widać było po nim, że ma coś na sumieniu. Mam nadzieję, że on się przyzna i wszystko skończy się dobrze. Zobaczymy.

Ciekaw jestem skąd kurier znał kwotę pobrania skoro druk był wypełniony bez tej opcji?

Toż przecież napisała, że prawdopodobnie na paczce była napisana kwota. Czasem wrzuca się fakturę/paragon do paczki a czasem przykleja na paczce w "koszulce". Wg mnie Lucy, nie masz się czego martwić, masz potwierdzenie, że zamówiłaś przesyłkę za pobraniem, kurierowi zapłaciłaś to niech się teraz sprzedawca domaga od kuriera pieniędzy. W razie czego masz teścia za świadka, w końcu to on sam pieniądze do ręki kurierowi dał.

mt99, nie mieszaj ludziom w głowach.
Sklep ma potwierdzenie że wysłał paczkę, a nie dostał za towar należności.
lucy wie że zapłaciła, ale nie ma ŻADNEGO potwierdzenia na to.
Sklep zrobił błąd wysyłając paczkę bez pobrania, lucy zrobiła jeszcze większy błąd, że ktoś w jej imieniu opłacił przesyłkę mimo iż tego robić nie musiał.
Czyli biorąc pod uwagę DOWODY obu stron, lucy odebrała paczkę, za którą nie zapłaciła (dalej patrz: bezpodstawne wzbogacenie)

Witam
Jak został rozwiązany bo mam ten sam problem ?

Powrót