Nieuczciwy pracodawca na stażu

• Autor wątku Autor wątku Zyxx69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zyxx69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, piszę tutaj bo mam dość poważny problem.
Ogólnie od paru miesięcy jestem na stażu w małej gastronomii, jak wiadomo powinnam pracować 8h i 5 dni w tyg. Ale pracuję po 9-10h 4dni w tyg w zamian za jeden dzień wolny roboczy, tylko pod warunkiem ze po 3 miesiącach rzuci mi tam jakąś za to "premię"
Jednakże minął prawie cały staż, powiedział że nie będzie mi płacił, a nadal robię po 10, nawet czasem więcej za darmo, nauczył się mnie wykorzystywać i w święta kazuje mi przychodzić a także w weekendy, a od tego są normalni pracownicy.
Chce się pozbyć tego zakładu z życia raz na zawsze, niestety nie wiem jak :/

Umowa stażowa z urzędu pracy czy prywatnie z tą firmą?

Jeśli UP to oni są stroną dla Pani.
Jeśli z firmą poproszę o skan tej umowy (proszę zamazać dane osobowe/adresowe) i kwoty.

Zyxx69 napisał:
powinnam pracować 8h i 5 dni w tyg. Ale pracuję po 9-10h 4dni w tyg w zamian za jeden dzień wolny roboczy, tylko pod warunkiem ze po 3 miesiącach rzuci mi tam jakąś za to "premię"
Stażyście skierowanemu przez PUP nie wolno przyjmować żadnego wynagrodzenia za pracę poza stypendium z PUP.
Także przyjęta prze Panią "premia" stanowi podstawę do pozbawienia Panią możliwości realizacji stażu. Co znowu stanowi podstawę do zasądzenia zwrotu stypendium od dnia otrzymania pierwszego wynagrodzenia od organizatora stażu.

Powrót