nieuczciwy prokurator

• Autor wątku Autor wątku malina11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malina11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
mam powody przypuszczać, ze prokurator zajmujacy sie moja sprawa jest stronniczy i wykonal kilka czynnosci w sprawie w sposob nielegalny. czy mogę coś z tym zrobić, do kogo powinnam się zwrócić?
podobna sytuację mam z moim adwokatem. dostał pieniadze i unika kontaktu.
prosze o radę. czy te osoby są nietykalne?
Dziekuję

malina11 napisał:
prokurator zajmujacy sie moja sprawa jest stronniczy i wykonal kilka czynnosci w sprawie w sposob nielegalny.
tzn. co konkretnie zrobił nielegalnego...?

Pracodawca oskarżył 2 kobiety o kradzież. Jego znajomy prokurator od razu zablokował im konta i pod groźbą wiezienia kazał oddać pieniadze. Pracodawca wpłacał część pieniedzy na konta bez opodatkowania.
Wiec te kobiety nie mialy jak udowodnic skąd sa pieniedze na koncie. Sciagnieto im z konta takie pieniadze jakie pracodawca sobie zarzyczył. I prokurator odblokował konta. Musiały tez podpisac ugode, wktórej bylo zapisane, ze jak nie oddadza kasy i wydadza sprawy które działy sie w firmie, nie odblokuja im kont.
Następnie kobiety dostały zawiadomienie, ze poniewaz sa niepoczytalne, co wynika z zeznan, przysługuje im adwokat z urzedu.Psychiatra to podważył.
Wzieły innego adwokata. Ten powiedział, ze podpisana ugoda jest niewazna.
Od momentu gdy wzial kase unika kontaktu z oba kobietami, nie odbiera telefonu, a jak się umawia to nie przychodzi.
Pracodawca zaczyna zatajać sprawy, o których adwokat odwiedział się od tych Pań.
One nie wiedzą co mają teraz robić.

Prosze o rade.

Przepraszam, ale to jest taki bełkot, że nie jestem w stanie wydedukować z tego, co się naprawdę działo i co w ogóle chodzi.

Pracodawca, prokurator i jeszcze adwokat - zmowa jakaś czy co ?

nie wiem czy zmowa. chciałam tylko się dowiedzieć co można zrobić, gdy adwokat czy pokurator są nieuczciwi , do kogo można się zwrócić.

Wyoraź sobie małe miasteczko, gdzie wszyscy sie znają.

Zgadzam się z MMPM. Styl Twojego opisu sytuacji jest niestety tak mało zborny i przejrzysty, że trudno zorientować się o co chodzi.

W skrócie:
Prokurator wydał decyzje o zablokowaniu konta bankowego na podstawie opini znajomego, który twierdził, że zostal okradziony.Bez decyzji sądu.

Dał do podpisania ugodę, w której znalazły się elementy szantarzu.Że konta zostaną odblokowane, jak kobiety oddadzą kasę i pod kraźbą kary pienięznej nie mogą zdradzac tajemnic firmy.

Adwokat zgodził się na reprezentowanie strony i nie odbiera telefonu, nie przyjeżdza na spotkania. nie zajmuje się sprawą.

Kobiety przekazaly adwokatowi dowody nieuczciwych praktyk swojego pracodawcy. Ten koleś zaczyna teraz usuwać dowody.

Mam nadzieje, ze teraz jasniej to przedstawilam.

poza tym prokurator stwierdził na pismie ze kobiety są njiepoczytalne, bez opini lekarza, na podstawie ich zeznan.

malina11 napisał:
Prokurator wydał decyzje o zablokowaniu konta bankowego na podstawie opini znajomego, który twierdził, że zostal okradziony.Bez decyzji sądu.

Decyzja Sądu nie jest tu konieczna. O ile ecześniej wszczęto postępowanie karne wobec tych Pań to być może wszystko jest w porządku.

Dał do podpisania ugodę, w której znalazły się elementy szantarzu.Że konta zostaną odblokowane, jak kobiety oddadzą kasę i pod kraźbą kary pienięznej nie mogą zdradzac tajemnic firmy.

Prokurator czy pracodawca tych kobiet?

Adwokat zgodził się na reprezentowanie strony i nie odbiera telefonu, nie przyjeżdza na spotkania. nie zajmuje się sprawą.

Można złożyć skargę do Okręgowej rady Adwokackiej

poza tym prokurator stwierdził na pismie ze kobiety są njiepoczytalne, bez opini lekarza, na podstawie ich zeznan.

A czy przypadkiem nie napisał, że "poczytalność może budzić wątpliwości". Domyślam się że nastąpiło to w postanowieniu o powołaniu biegłych. Jeśli tak to wszystko jest zgodnie z kodeksem.

Powrót