Nieuczciwy przedsiębiora

• Autor wątku Autor wątku Basiaczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Basiaczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień Dobry.
Pomocy. Sprawa wygląda następująco. Firma robiła mi podjazd i taras bez umowy. Poniosłam w związku z tym spore koszty, po drodze parę kłótni itp. Umówiliśmy się na kwotę 10000, dałam im w sumie 9000, mieli dokończyć i dostać resztę. Niestety zwiali i nie dokończyli pracy. Zaliczki były bez pokwitowania. Dałam sobie z nimi spokój, mąż powiedział że sam dokończy. Jeden raz dzwoniłam do właściciela, nie odebrał telefonu.
Dzisiaj po upływie miesiąca dostałam od niego fakturę na kwotę 15000 zł, wystawioną na podstawie ustnej umowy. Adnotacja, że prace zakończono, odebrano bez uwag . I co ja mam zrobić z takim dziadem?

Zaliczki były bez pokwitowania.
To nie wymaga komentarza, ale zostawię dla przyszłych czytających - NIGDY, ale to NIGDY nie dawać ŻADNYCH pieniędzy do ręki bez pokwitowania - 462, 463 kc. Niestety teraz to Ty musiałabyś udowodnić fakt płacenia im.

I co ja mam zrobić z takim dziadem?
Odeślij mu pismo z wezwaniem do dokończenia prac w 7 dni pod rygorem odstąpienia od umowy (o dzieło) w całości na podstawie art 635 kc. Odpisz, że brak jest podstaw do uważania, że prace zakończono i odebrano bez uwag - nie ma na to żadnych papierów.

Powrót