M
MonikaPiotrowska
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam 23.03.2017 roku na jednej z aukcji na Allegro znalazłam zestaw basenowy w bardzo korzystnej cenie. Przed dokonaniem zakupu "Kup Teraz" zatelefonowaliśmy do sprzedawcy z zapytaniem, podając numer aukcji, czy nie wystąpił błąd w ofercie. Otrzymaliśmy zapewnienie, że wszystko się zgadza, czyli skład zestawu, wymiary, kolor, cena. Dokonaliśmy zakupu i zapłaty. Jeszcze tego samego dnia otrzymałam drogą mailową informację, że w wyniku błędu pracownika, polegającego na znacznym zaniżeniu kwoty sprzedaży oni nie mogą sprzedać mi basenu w tej cenie. Zgodnie z prawem zawarliśmy umowę kupna-sprzedaży, z której sprzedający się nie wywiązał. Doszliśmy do porozumienia, że mogę zakupić ten zestaw w cenie 750,00. Otrzymaliśmy fakturę proforma w piątek tj. 24.03.2017, potwierdzenie przelewu wygenerowane i wysłane do sprzedawcy 27.03.2017 roku (czyli po weekendzie). Na dzień dzisiejszy otrzymałam informację, że oni basenu już nie mają i w tym roku mieć go już nie będą (wyprzedały się, a mieli rzekomo na stanie 300 sztuk i aukcja została zamknięta po dokonaniu dwóch zakupów), przy czym proponują mi inny zestaw z basenem o wymiarach i w kolorze którego oczekiwałem w cenie 1119,00 +40,00 koszty przesyłki. Pierwotna kwota, którą uiściliśmy wynosiła 625 (została zwrócona), kolejne 750,00 zostały wpłacone na konto sprzedawcy, teraz chcą kolejne pieniądze. Sprzedawca dodatkowo twierdzi, że nie posiada już tych basenów i w tym roku posiadać ich już nie będzie, wycofał wszystkie aukcje i się wypiera wszystkiego. Czy jest to próba wyłudzenia pieniędzy? Czy powinienem w tej sytuacji zawiadomić prokuraturę i w ten sposób dochodzić swoich praw. Dodam, że mam pełną korespondencję mailową, zrzuty ekranu z zakończonej aukcji, fakturę proforma.