Nieuczciwy sprzedawca RTV, niesprawny sprzęt a zwrot/rękojmia

• Autor wątku Autor wątku FishyFish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FishyFish

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć.
Kupiłem dość drogie głośniki aktywne Elac (2k), z mniejszego sklepu RTV w Łodzi, bo tylko tam były aktualnie dostępne.

- Po 3 dniach zauważyłem, że zaczęły się dziwnie zachowywać tzn. po włączeniu jakiegokolwiek źródła (Bluetooth, hdmi arc), głośniki startowały wyciszone i trzeba je za każdym razem podgłaśniać, żeby cokolwiek usłyszeć.
- Zadzwoniłem do sklepu, że jest problem i myślę o zwrocie to usłyszałem marudzenie, że za zwrot to oni potrąca bo głośniki używane, i teksty w stylu, że sprzedali 9 par tych głośników i klienci nie zgłaszali problemów, więc ogólnie w stylu spadaj Pan.
- Stwierdziłem, że dam im jeszcze szansę bo może to problem software’owy i jakiś update przez serwis rozwiąże sprawę. Napisałem do support’u firmy ELAC, odpowiedział i poinstruował jak zrobić update firmware.
- Update nie pomógł, napisałem im to, zapytali jeszcze o model TV do jakiego głośniki są podłączone. Potem zapadła cisza, nie odezwali się przez kilka dni.
- Napisałem znowu do support’u, tym razem na inny adres mailowy do siedziby głównej firmy, w Niemczech. Tu odpowiedzieli, niestety po kilku dniach, że w żadnym wypadku tak nie może być z tym wyciszaniem się i jest to prawdopodobnie problem z elektroniką = serwis. Niestety, tę odpowiedź dostałam na 15 dzień po odebraniu głośników, czyli po terminie na zwrot.

Kolejny telefon do sklepu, i słyszę, że nic nie da się zrobić jedynie wysyłka na mój koszt do sklepu, a oni wyślą do Niemiec na serwis. Czyli do 4 tygodni jestem bez sprzętu :)
Stwierdziłem, że nie popuszczę im, i chcę mieć w pełny sprawny sprzęt. Jedyne czego chcę teraz, to żeby sklep przyjął te głośniki i oddał kasę, a oni niech się bawią z serwisem producenta skoro sprzedali mi nie w pełni sprawne głośniki.

Jak teraz działać, żeby wzięli te głośniki i oddali kasę? Napisać najpierw na maila sklepu z pismem - reklamacja z tytułu rękojmi?

W ramach prawa rękojmi przy wadzie istotnej konsument może złożyć sprzedawcy (najlepiej na piśmie) oświadczenie o odstąpieniu od umowy. W takiej sytuacji sprzedawca może stwierdzić, że chce towar naprawić lub dostarczyć nowy wolny od wad.
Przepis prawny:
art.560 Kodeks cywilny
§ 1.Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
§ 2.(uchylony)
§ 3.Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.
§ 4.Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.
Przepis zobowiązuje sprzedawcę do przyjęcia towaru od konsumenta gdy ten odstępuje od umowy. Skutkiem skutecznego odstąpienia jest prawo do żądania od sprzedawcy zwrotu kwoty zapłaconej za towar. W przypadku trudności można skorzystać z pomocy lokalnego Rzecznika Konsumentów.

Ostatnia edycja:
Dziękuję. Skorzystałem z rady i wysłałem pismo "odstąpienie od umowy z powodu wady istotnej", z żądaniem zwrotu pełnej kwoty, i zorganizowania przesyłki zwrotnej przez sklep.

Pismo poszło email'em na oficjalny adres sklepu, pismo podpisane odręcznie, zeskanowane i wysłane w załączniku w .pdf wraz z email'em.

Rozumiem, że złożenie pisma w takiej formie jest OK. I teraz, sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź tak jak standardowo z reklamacjami?

Szczerze wątpię, aby kwalifikować tę wadę jako istotną. Sklep zapewne wyśle głośniki do serwisu i tam je naprawią albo wymienią Ci na nowe. Koszty wszelkich przesyłek powinien pokryć sprzedawca, o ile uznał reklamację za zasadną.

Powrót