P
peter222
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Na usługowym portalu aukcyjnym zleciłem wykonanie strony www. Wykonawca określił termin i cenę za którą wykona zlecenie (dane obowiązkowe w aukcji). Dostał szczegółowe wytyczne dotyczące zlecenia. W czasie który zadeklarował przesłał mi tylko mały fragment pracy za który zażądał 40% wpłaty całości ustalonej kwoty. Wpłaciłem. Do końca terminu nie zrobił nic więcej a po terminie (po moich ponagleniach) na odczepne przysłał mi gotowce dostępne za darmo w internecie, w dodatku zupełnie odbiegające od wytycznych. Zlecenie musiałem oddać innemu wykonawcy. Ten pierwszy, uważa, że wszystko jest w porządku i nie chce oddać wpłaty.
Pytanie: aby eliminować taki nieuczciwy proceder, dla samej zasady chciałbym aby doprowadzić do przynajmniej zwrotu wpłaty, a najlepiej jakoś ukarać wykonawcę. Pomijając sposób wykonania (lub próby wykonania) zlecenia (niezgodny z wytycznymi), czy opierając się na samym fakcie niewywiązania się z umowy w terminie, mogę jakoś odzyskać wpłatę? Dowodem jest termin ustalony w serwisie i korespondencja e-mail świadcząca o tym że nawet po terminie byliśmy daleko w polu przez co musiałem oddać zlecenie innemu wykonawcy.
Pytanie: aby eliminować taki nieuczciwy proceder, dla samej zasady chciałbym aby doprowadzić do przynajmniej zwrotu wpłaty, a najlepiej jakoś ukarać wykonawcę. Pomijając sposób wykonania (lub próby wykonania) zlecenia (niezgodny z wytycznymi), czy opierając się na samym fakcie niewywiązania się z umowy w terminie, mogę jakoś odzyskać wpłatę? Dowodem jest termin ustalony w serwisie i korespondencja e-mail świadcząca o tym że nawet po terminie byliśmy daleko w polu przez co musiałem oddać zlecenie innemu wykonawcy.