Nieudane logowanie. Czy to przęstępstwo?

• Autor wątku Autor wątku huberto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

huberto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam pewien problem, otóż wraz z kilkoma kolegami z mojej szkoły postanowiliśmy sprawdzić zabezpieczenia dziennika online Librus i w tym celu korzystając z ogólnodostępnych loginów nauczycieli podawaliśmy losowe hasła, tylko w celu wymuszenia 'niepowodzenia logowania'.

Tak jak przypuszczaliśmy po 10 próbach logowania konto zostało zablokowane, aż do momentu odblokowania przez administratora.

Niestety znalazło się tez kilka osób które od razu zablokowały konta kilku nauczycieli korzystając z tego sposobu.

Kilka dni temu na lekcje przyszedł pan Dyrektor i powiedział, że jeśli się nie przyznamy do próby włamania na dziennik to sprawa zostanie przekazana do prokuratury itd. Oczywiście od razu nie obyło się bez wykładu, że w internecie nic się nie okryje, że po IP idzie nas namierzyć itd.

W związku z tym mam pytanie czy blokowanie kont nauczycielom jest przestępstwem ? My chcieliśmy tylko sprawdzić zabezpieczenia, a nie zmieniać oceny!

Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, Hubert

jak najbardziej Prokuratura mogłby problem zbadać...a co za tym idzie ustalić ,kto, co ,w jakim celu itp....

huberto napisał:
Witam.

W związku z tym mam pytanie czy blokowanie kont nauczycielom jest przestępstwem ? My chcieliśmy tylko sprawdzić zabezpieczenia, a nie zmieniać oceny!

Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam, Hubert

nie wiem czy to właściwa subsumpcja...

kodeks karny

Art. 268a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ale chodzi o to, że my nie uzyskaliśmy żadnego dostępu do kont nauczycieli, tylko wykorzystaliśmy ogólnodostępne loginy. Zrobiliśmy to co mógł zrobić każdy, nawet przez przypadek myląc kilka cyferek z loginu (loginy nauczycieli i uczniów są po prostu liczbami).

Chodziło nam o to, że co by się stało jak by ktoś naprawdę chciał uniemożliwić dostęp do dziennika wszystkim nauczycielom poprzez napisanie odpowiedniego skryptu/programu, który blokowałby konta nauczycieli. O to nam chodziło, a nie chcieliśmy czegoś takiego robić. Niestety Dyrektor myślał, że chcemy pozmieniać oceny.

Tak więc: czy jest jakiś paragraf, który moglibyśmy złamać naszymi czynami ?

tak jak w powyższym przepisie mowa jest :

kto...zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych

w mojej ocenie zachowanie to zakłóciło funkcjonowanie tego systemu czy tak?

Powrót