Nieudane zdjęcia ze ślubu.

• Autor wątku Autor wątku PaulinaCzestochowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulinaCzestochowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam problem w czerwcu wyszłam za mąż. Na te uroczystość postanowiliśmy wziąść Panią fotograf. Cena nie była zbyt wysoka bo 500 zł, omówiłyśmy szczegóły co do zlecenia ale bez podpisania umowy, jednak głównie pisaliśmy na Facebooku korespondencję. Jeszcze w dniu ślub prosiłam ją aby, zrobiła zdjęcie grupowe i nam z gośćmi takie pozowane. Miesiąc po ślubie zrobiliśmy sesję, fotograf kompletnie nie miała na nas pomysłu , kilkanaście zdjęć na odwal bez żadnego wysiłku. Wybraliśmy tą Panią ze względu że na swojej stronie miała piękne zdjęcia z sesji ślubnych a także innych uroczystości. I oto dostaje 750 zdjęć ciemnych, ukosem a także często poucinanych lub tyłem. Poprosiłam kilku fotografów o opinie i niestety jest to tragedia, zły kadr i niestety nie nadają się do niczego. Jestem załamana dziadek prowadził mnie do ślubu ja nie mam zdjęcia ,pięknego na wprost tylko od połowy bo połowę nas zasłaniają ławki. Nie mam zdjęcia możesz pocałować pannę młodą, ale mam 80 zdjęć gości tańczących plecami. Jednym słowem dramat. Sesję ślubną powtórzę ale wesela i ślub już niestety nie. Fotograf na forum zobowiązała się do zwrotu pieniędzy jeśli tylko usunę wszystkie zdjęcia z fb, a także napiszę post ze sprostowaniem iż z jej ust nie padło że zdjęcia są po obróbce , ale zaznaczam że przy odbiorze zdjęć powiedziała poprawiła co trzeba było i proszę a nie wybierz 100 zdjęć to je obrobię. Post napisałam ona zapewniła mnie na forum publicznym że kasę zwróci ale od tej pory zwodzi mnie wymówkami. Co mogę zrobić? Czy zwrot pieniędzy jest możliwy? Jak walczyć o zwrot?? Proszę doradzcie coś :/ bo już naprawdę nie wiem co robić miała być pamiątka na całe życie a jest koszmar.

Ponieważ niewątpliwie mamy tutaj do czynienia z utworami w myśl Prawa autorskiego, Prawo konsumenckie nie ma tutaj zastosowania. Wady i usterki utworu reguluje:
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.

PS.
PaulinaCzestochowska napisał:
... jeśli tylko usunę wszystkie zdjęcia z fb, ...
Zdjęcia zostały rozpowszechnione za zgodą autora?
Jeśli nie to jest to związane z odpowiedzialnością cywilną i karną.

PS.
Problem omawiany na FP wielokrotnie.

Ostatnia edycja:
Powrót