Nieujawnione dochody darczyńcy a odpowiedzialność obdarowanego

• Autor wątku Autor wątku lordvaderrrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lordvaderrrr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry wszystkim!
Zwracam się z pytaniem do ludzi obeznanych w temacie darowizn i podatków. Przejrzałem już setki forum, stron internetowych i nie mogę znaleźć nigdzie informacji na nurtujące mnie pytanie. A mianowicie:
Załóżmy taką sytuację. Matka przekazuje synowi darowiznę powiedzmy na kwotę 200 tyś zł. Syn zgodnie z przepisami zgłasza to do urzędu skarbowego w wymaganym terminie na SD-Z2 razem z potwierdzeniem przelewu i zostaje zwolniony z podatku jako osoba najbliższa. miesiąc później kupuje za tą darowiznę mieszkanie. Następnie US wszczyna wobec matki postępowanie w odnośnie tej darowizny pod kątem nieujawnionych dochodów, które kończy się nałożeniem 75% stawki karnej. Matka nie ma żadnego majątku z którego US mógłby pobrać ten podatek. Czy wobec zaistniałej sytuacji US może obciążyć mieszkanie syna które zostało przecież sfinansowane pieniędzmi pochodzącymi z tej darowizny, np zakładając hipotekę przymusową? Czy syn w jakiś sposób może zostać pociągnięty do odpowiedzialności jako obdarowany? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Czy wobec zaistniałej sytuacji US może obciążyć mieszkanie syna które zostało przecież sfinansowane pieniędzmi pochodzącymi z tej darowizny, np zakładając hipotekę przymusową?
Możliwe, że na podstawie art. 34 Ordynacji podatkowej.

Ostatnia edycja:
Zbójeckie prawo... Bo na zdrowy i logiczny rozum obdarowany nie musi znać pochodzenia pieniędzy mu darowanych. Jego obowiązkiem jest jedynie powiadomienie US o darowiźnie jeśli przekracza limit wolny i ew. zapłata podatku, więc dlaczego bogu ducha winien obdarowany musi odpowiadać za w gruncie rzeczy długi darczyńcy? Jest Pan pewien że art 34 Ordynacji podatkowej dotyczy tej konkretnej sytuacji? A co gdyby obdarowany zamiast zakupić nieruchomość by te pieniądze zwyczajnie przepuścił np w kasynie i US nie miał by na czym założyć hipoteki przymusowej?

Ostatnia edycja:
Powrót