Nieumorzony podatek dochodowy

• Autor wątku Autor wątku ciaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Starałem się w Urzędzie skarbowym o częściowe umorzenie zaległego podatku dochodowego z tytułu sprzedaży nieruchomości, oczywiście dostałem decyzje odmowną. Mam teraz takie pytanie: czy mogę zapłacić teraz ten podatek (po to aby nie rosły odsetki inne koszty egzekucyjne) a jednocześnie dalej starać się o umorzenie przed izbą skarbową i potem sądem administracyjnym, oczekując, że w przypadku pozytywnej decyzji to co wpłaciłem zostanie mi zwrócone. Czy zapłata podatku eliminuje taką możliwość?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

Podatek należy zapłacić niezwłocznie, w przypadku braku zapłaty ściąga pan na siebie poborcę podatkowego bez ostrzeżenia Egzekucja w administracji nie ptrzebuje wezwania do zapąłty (poborca działą jak komornik ma prawo zajecia dowolnych rzeczyw mieszkaniu lącznie z przeszukaniem mieszakania jak i osoby dłużnika).Dalej moze sie pan starać o umorzenie ale szanse są niewielkie.pozdrawiam

Gaja11 dzięki za informacje ogólnie póki co egzekucji administracyjnej udało się uniknąć w najbliższym czasie zamierzam zapłacić podatek w całości wraz z odsetkami, zamierzam też się odwołać dalej ogólnie nie liczę na przychylność Izby Skarbowej, która tak samo jak urząd podejmie subiektywną decyzję ogólnie podatnik jest na przegranej pozycji z urzędem dlatego chce się odwołać również do sądu administracyjnego, ponieważ istnieją przesłanki społeczne abym nie płacił tego podatku. Dlatego ciekawy jestem jaką decyzje podejmie niezawisły sąd. Miałbym tylko jeszcze takie podanie czy istnieją i jakie są koszty odwołania do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego (ewentualnie NSA). Pozdrawiam i dzięki za wszelkie info.

Powrót