M
mv_1984
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Zwracam się z następującym problemem. Zainstalowałem udostępniany bezpłatnie sklepik internetowy. W warunkach licencji jest zawarta informacja, że oprogramowanie można modyfikować dowolnie, ale nie można usuwać tekstu "Powered by [NAZWA SKLEPU]". Za naruszenie grozi kara umowna w wysokości niespełna 2000zł. Kilka dni temu otrzymałem od w/w firmy pismo, w którym żądają zapłaty w/w kwoty tytułem usunięcia/ukrycia tego tekstu, o którym wspomniałem. Problem polega na tym, że w kodzie źródłowym strony ten tekst się znajduje, a na stronie nie wyświetla się wyłącznie z powodu błędu ludzkiego (w wyniku modyfikacji nie została określona szerokość tego elementu, co powoduje, że wymagany element "chowa się poza stronę"). W mojej ocenie doszło do naruszenia warunków licencji, jednakże w sposób nieumyślny. Czy w ogóle istnieje coś takiego jak nieumyślne naruszenie licencji? I drugie pytanie - czy firma może żądać zapłaty, bez wcześniejszego napomnienia? Okazuje się, że podobnych problemów jest znacznie więcej, znalazłem sporo tematów dotyczących tej właśnie firmy. Pozdrawiam