Nieumyślne naruszenie warunków licencji

• Autor wątku Autor wątku mv_1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mv_1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Zwracam się z następującym problemem. Zainstalowałem udostępniany bezpłatnie sklepik internetowy. W warunkach licencji jest zawarta informacja, że oprogramowanie można modyfikować dowolnie, ale nie można usuwać tekstu "Powered by [NAZWA SKLEPU]". Za naruszenie grozi kara umowna w wysokości niespełna 2000zł. Kilka dni temu otrzymałem od w/w firmy pismo, w którym żądają zapłaty w/w kwoty tytułem usunięcia/ukrycia tego tekstu, o którym wspomniałem. Problem polega na tym, że w kodzie źródłowym strony ten tekst się znajduje, a na stronie nie wyświetla się wyłącznie z powodu błędu ludzkiego (w wyniku modyfikacji nie została określona szerokość tego elementu, co powoduje, że wymagany element "chowa się poza stronę"). W mojej ocenie doszło do naruszenia warunków licencji, jednakże w sposób nieumyślny. Czy w ogóle istnieje coś takiego jak nieumyślne naruszenie licencji? I drugie pytanie - czy firma może żądać zapłaty, bez wcześniejszego napomnienia? Okazuje się, że podobnych problemów jest znacznie więcej, znalazłem sporo tematów dotyczących tej właśnie firmy. Pozdrawiam

Licencja obowiązuje, nie ważne czy umyślnie czy nie ja naruszono - trudno będzie znaleźć element łagodzący naruszenie. Niemniej warto dokładniej przeanalizować treść licencji - aby wiedzieć czy aby na pewno dotyczy wspomniane przypadku i nie znajduje się tam żadne wyłączenie, droga wyjścia z tej sytuacji - a często tak jest.

Powrót