Nieumyślne paserstwo - Hiszpania

• Autor wątku Autor wątku fiker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiker

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Szanowni Państwo,

Rok temu zostałem zatrzymany na granicy hiszpańsko-francuskiej z częściami samochodowymi. Policja po analizie faktury która ze sobą miałem stwierdziła, że części są kradzione i zostały mi one skonfiskowane. Również jednym z argumentów było to że części są do dość nowych modeli samochodów - tak jak by nowe nie mogły ulec wypadkowi.. Ja natomiast zostałem zatrzymany pod zarzutem kradzieży dwóch samochodów - co się niby ma rzekomo do moich części. Nie mniej jednak nie byli nawet w stanie sprawdzić czy te części są kradzione, to raz. Dwa, były to czyste domniemania że posiadam części akurat z tych kradzionych samochodów - bo miałem części takiej samej marki , dlatego chcieli mi przykleić owy czyn. Nie mniej jednak kradzież miała miejsce przed moim przyjazdem do Hiszpanii, co potwierdzała faktura wynajęcia samochodu przeze mnie i zostałem uniewinniony po rozprawie sądowej.
Po roku czasu, a dokładnie kilka dni temu otrzymałem pismo z Hiszpanii, że oskarżają mnie o nieumyślną paserkę. Gdzie nawet nie została zrobiona jakakolwiek analiza że części noszą znamiona przestępstwa. Jedynym ich wyznacznikiem jest zbyt niska kwota na fakturze.
Jak mogę się od tego odwołać ? Co mogę w tym momencie zrobić ?

Proszę o pomoc :(

Powrót