Nieuregulowany rachunek wystawiony przez szpital, przedsądowe wezwanie do zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku znajomy znajomego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

znajomy znajomego

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam,
mam pytanie czy faktura wystawiona przez szpital za usługę medyczną ulega przedawnieniu?

W kwietniu 2011 roku skorzystałem z "nocnej opieki medycznej", oczywiście nie miałem ze sobą zaświadczenia o ubezpieczeniu więc musiałem wypełnić specjalne oświadczenie potwierdzające, że owe ubezpieczenie społecznie posiadam. Po czasie kazało się, że jednak go nie miałem i w marcu 2012 otrzymałem "przedsądowe wezwanie do zapłaty" zawierające rachunek za usługę (ok. 200zł) i doliczone niecałe 20 zł odsetek za 252 dni zwłoki.
Faktura wylądowała na dnie szuflady i odnalazła się dopiero teraz. Zastanawiam się czy powinienem ją uregulować czy może uległa już przedawnieniu?
Pierwszy termin zapłaty minął w lipcu 2011.

przedawnienie nastąpi po 3 latach od daty wymagalności.

Zapłaciłem im to. Żeby mieć z bańki ;)
Co prawda z odsetkami za 252 dni, a nie jakieś siedemset ale gdyby nie moje dobre serce nie dostaliby ani grosza. ;)

I tu jedno głupie pytanie, czy istnieje szansa, że jakakolwiek instytucja podejmie się ściągnięcia tych 40zł niezapłaconych odsetek?

Pytam bo miałem krótkie spięcie z "puszystą panią" z windykacji która się mocno zapieniła gdy nie uwierzyłem w bajkę, że "właśnie już, teraz, zaraz mieliśmy wszczynać postępowanie, a akta są już u radcy prawnego". I chodź początkowo miałem uregulować należność co do grosza to później dla zabawy i większego tzw. za przeproszeniem podkur wienia ;) pani windykatorki zapłaciłem tyle ile było na ostatnim wezwaniu.

Myślę, że sąd nie bawi się w takie bzdety, firmy tym się zajmujące chyba też nie?

Teoretycznie mogą dochodzić odsetek. Ale czy się na to zdecydują to nie do wywróżenia :)

Możliwe, że się jednak zdecydują :)
Pani z windykacji strasznie się zapowietrzała w rozmowie face to face ale teraz się będzie chciała wykazać, bankowo.
Jakby nie było, jak dostanę wezwanie - zapłacę, jak przejdzie przez sąd, komornika czy cokolwiek to stówkę kosztów dorzucę, ale nie dałem się babie przegadać! :D

Dzięki za odzew!

Jak dojdzie do komornika to kosztów będziesz mieć ok 300zł. Pilnuj.

Powrót