nieuregulowany spadek

• Autor wątku Autor wątku karina1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karina1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
moja babcia zmarla przed 25 laty, nie zdazyla zrobic testamentu na dom i dzialke. Jej corka (moja mama) mieszka tam dalej, oplaca podatek itd. , ale ma jeszcze rodzenstwo. czy jest mozliwe przepisac dom na moja mame, albo musza sie wszyscy zrzec majatku?

karina:cool:

ps. czy ktos moze mi wyjasnic co to jest prawo dziedziczenia?

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się że jeżeli twoja mama mieszka ponad 25 lat i płaci podatki ,to jest coś takiego jak zasiedzenie po 25 latach.

tosia35:

a dlaczego po 25 latach, anie po 36 i 12 dniach??

prosze poczekać 5 lat i wtedy złożyć do Sądu wniosek o zasiedzenie

pani mama jest w złej wierze, więc zasiedzenie nastąpi po 30 latach

w innym przypadku, jeżeli rodzeństwo się zgadza, to można przeprowadzić sprawę o dział spadku łącznie ze stwierdzeniem spadku;

w tym postępowaniu rodzeństwo może uznać wnisek o podział spadku poprzez przyznanie na własność pani mamie tego gospodarstwa - pozostanie kwestia ewentualnych dopłat, któe im się należą, ale mogą tez się ich zrzec;

sprawę można przeprowadzić w sadzie co będzie tanie lub u notariusza

Art. 172 kodeksu cywilnego stanowi, że: "posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako posiadacz samoistny, chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze (zasiedzenie). Po upływie lat trzydziestu posiadacz nieruchomości nabywa jej własność, choćby uzyskał posiadanie w złej wierze.

serdeczne dzieki za info, tylko nie wiem czy dobrze zrozumialam - tzn., ze moja mama moze sie juz starac o przepisanie domu?

jakie przepisanie???

1. nie zasiedziała, zasiedzi za 5 lat - więc argument: nie może
2. może "kupić" od spadkobierców - nic sie nie przepisuje; jak to określiłaś w odpowiednim trybie mogą się zrzec; jeżeli chcą się zrzec, to idźcie do notariusza z tym

na pytanie o prawo dziedziczenia poszukaj w słowniku

Powrót