Nieustające telefony od GetBack na zły numer telefonu.

• Autor wątku Autor wątku oooy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oooy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam dziwny problem z firmą windykacyjną GetBack która nieustannie wydzwania do mnie od 5 grudnia. Chcieli rozmawiać z jakąś kobietą której nie znam (ja kobietą nie jestem co raczej słychać po głosie), więc powiedziałem że to pomyłka... Na to rozmówczyni pyta się mnie pod jaki numer telefonu dzwoni. Oczywiście śmierdzi mi próbą wyłudzenia danych osobowych, więc odpowiadam że nie mam obowiązku udzielać takich informacji, zresztą jak może do mnie dzwonić i nie widzieć z jakim numerem rozmawia, pytam się także kto właściwie dzwoni... Na to odpowiada że ona też nie ma obowiązku udzielać mi takich informacji :mad:. No to po raz ostatni mowie że pomyłka, zły numer i się rozłączam. Wiem że to getback dzięki googlowi. Od tamtej pory zadzwonili do mnie 34 razy, wydzwaniają od godziny 6:31 do 21... Po paru dniach ściągnąłem aplikację która automatycznie blokuje natrętne telefony, ale nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie. Zresztą telefony wykonuje automat, co ich nie kosztuje żadnego wysiłku, mogą tak w nieskończoność. Co można z tym zrobić? Czy liczy się to jako prześladowanie / stalking? Czy oni mają prawo tak do mnie wydzwaniać, czy to ja muszę udowadniać że mój telefon nie należy do jakiejś losowej osoby? Jestem całkiem pewien że po podaniu numeru telefonu pytali by się o imię, nazwisko oraz adres zamieszkania a takich informacji im nie chce podawać :tuptup:

Niestety ale w przypadku tej firmy zrobiłeś już praktycznie wszystko, skoro informacja o pomyłce nie wystarczyła, a wręcz spotegowała natarczywość, pozostaje blokowanie numerów w końcu się im znudzi.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Jeżeli mimo poinformowania, że to pomyłka wydzwaniają z tego samego numeru kilkadziesiąt razy poinformuj, że czujesz się zastraszony, telefony wzbudzają Twój niepokój i zgłosisz uporczywe nękanie.
Może nie będzie to koniec ale na pewno ten konkretny numer zamilknie.

oooy napisał:
ściągnąłem aplikację która automatycznie blokuje natrętne telefony, ale nie satysfakcjonuje mnie to rozwiązanie.
Czemu? Nie działa?

marian.pazdzioch napisał:
Komisariat, art. 107 k.w.
Byłem ostatnio i jeden gość powiedział, że mogę to zgłosić właśnie z tego artykułu ale "nie miał czasu ani ludzi" bo niedziela była, więc przyjechałem w poniedziałek i było ich tam chyba z 10 osób ale tak pokrętnie się migali żeby nie przyjąć zgłoszenia że po 30 min wyszedłem stamtąd.
A przepraszam, powiedzieli żebym lepiej zgłosił się do prokuratury bo oni nawet jak przyjmą zgłoszenie to zaraz wyląduje w śmietniku.

Mówić sobie mogą. Składasz na piśmie i nie pytasz o ich błogosławieństwo.
Policjant mówić może cuda ale działa w granicach prawa.

hektorw napisał:
Byłem ostatnio i jeden gość powiedział, że mogę to zgłosić właśnie z tego artykułu ale "nie miał czasu ani ludzi" bo niedziela była, więc przyjechałem w poniedziałek i było ich tam chyba z 10 osób ale tak pokrętnie się migali żeby nie przyjąć zgłoszenia że po 30 min wyszedłem stamtąd.
A przepraszam, powiedzieli żebym lepiej zgłosił się do prokuratury bo oni nawet jak przyjmą zgłoszenie to zaraz wyląduje w śmietniku.

Zgłaszasz na piśmie do prokuratury właściwej dla miejsca swojego pobyty. Najlepiej wysłać listem poleconym.

Odpuść sobie. Niczego nie wskórasz. Zastosuj się do wskazówek o blokowaniu numerów.

rafmik napisał:
Zgłaszasz na piśmie do prokuratury właściwej dla miejsca swojego pobyty. Najlepiej wysłać listem poleconym.
Prokuratura i wykroczenie?

Kanas napisał:
Odpuść sobie. Niczego nie wskórasz. Zastosuj się do wskazówek o blokowaniu numerów.
Powoli zaczyna mi miejsca brakować na czarnej liście.

Czyli ogólnie mogą człowieka nękać "zgodnie z prawem" ?

Nie mogą nękać, napisałem ci co masz zrobić. Nie ma nękania zgodnego z prawem. Albo jest nękanie niezgodne z prawem, albo próby kontaktu z prawem zgodne.

Czyli muszą przyjąć ode mnie takie coś na komisariacie pomimo tego, że im się nie chce.
Prokuraturę sobie odpuścić, tak?

Zepsuł mi się telefon z androidem, więc używam chwilowo starą Lumię z systemem widows phone na który nie ma apki ShouldIAnswer... :D Rok później uje nadal wydzwaniają 3 razy dziennie... Nigdy bym nie pomyślał że jakiś losowy getsrek zmusi mnie do zmiany karty sim...

Windows Phone ma chyba "fabrycznie" apkę do blokowania numerów. Poszukaj w ustawieniach.

Powrót