Nieuwzględniona faktura ze sprzedaży za maj - rozliczenie kwartalne nievatowiec

• Autor wątku Autor wątku Nature_One
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nature_One

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Prowadzę działalność jednoosobową wg skali podatkowej - jestem zwolniony z vat. (wystawiam faktury jako nievatowiec)
Podatek opłacam kwartalnie. Omyłkowo nie uwzględniłem w miesiącu maju 3 faktur ze sprzedaży. Sprzedaję ok 100 produktów miesięcznie. Chciałbym naprawić swój błąd i zapłacić zaległy podatek. Natomiast jak to rozwiązać? za ten kwartał w którym powinny być ujęte faktury już zapłaciłem podatek. Czy mogę wpisać jakąś zbiorczą fakturę lub pojedynczo w grudniu? i wpłacić wtedy podatek również za nie bo będą uwzględnione w tym miesiącu?
Proszę o pomoc bardzo mnie to gryzie, a w przypadku kontroli boję się konsekwencji błędu. Nie są to duże kwoty ale jednak.

Ostatnia edycja:
Skoryguj wpisy w KPiR za maj (zaksięguj te brakujące faktury) i dokonaj korekty (dopłaty) podatku za II kwartał.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli dopisać faktury w maju, ale ciągłość numeryczną zachować bieżącą? Dopytuję bo naczytałem się że będzie to traktowane jako nierzetelna KPiR.
Czy gdzieś tą dopłatę zgłosić czy standardowo zrobić przelew?
Nie ukrywam, że to dla mnie bardzo stresująca sytuacja i boję się jeszcze bardziej pogrążyć.

Rozumiem, że tych faktur nie tylko nie zaksięgowałeś w KPiR, ale w ogóle nie wystawiłeś?
- Jeśli tak, to wystawiasz faktury z bieżącą (grudniową) datą wystawienia i numerem kolejnym, ale z właściwą majową datą wykonania usługi/dostawy towaru. W KPiR księgujesz z rzeczywistą (majową) datą zdarzenia gospodarczego.
- Jeśli natomiast wystawiłeś faktury w maju lecz nie zaksięgowałeś ich w KPiR, wówczas mają one już swoje numery. W KPiR księgujesz zgodnie z datą zdarzenia gospodarczego.
Datą zdarzenia będzie w tym przypadku data wykonanie usługi/dostawa towaru, chyba że otrzymałeś zapłatę z góry - wówczas data uregulowania należności.

Dopłaty nigdzie nie zgłaszasz - po prostu robisz przelew podatkowy za maj.

Powrót