Nieuznana reklamacja butów. Co dalej...? Proszę o opinie.

• Autor wątku Autor wątku Didessair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Didessair

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam następujący problem.

Złożyłem reklamację w sklepie "Worldbox" o następującej treści:

20150525122626_002.jpg

Powiększenie:

20150525122626_003.jpg

Niestety została odrzucona:

20150525122626_001.jpg

Przemilczmy brak profesjonalnego podejścia sklepu i opinie rzeczoznawcy napisaną odręcznie, którą trudno przeczytać na pogiętej kartce,...

Uważam, że nie jest prawidłowa opinia rzeczoznawcy gdyż:

1)Serwis jak i rzeczoznawcza nie cieszy się dobrą opinią w internecie w sprawach reklamacyjnych.
2)Z prawie identycznymi wadami, lecz w innym sklepie znajoma otrzymała zwrot pieniędzy.

Byłem dzisiaj u rzecznika praw konsumentów i polecił:

1.Udać się do samemu rzeczoznawcy i zasięgnąć opinii ponownie za około 50zł.
2.Złożyć ponownie reklamacje.
3.W przypadku odrzucenia reklamacji wszcząć postępowanie w sądzie konsumenckim.

Uważacie, że to dobre postępowanie? Z tego co dowiedziałem się, to muszę JA wykazać wady fabryczne, więc pewnie bez udania się do rzeczoznawcy, a prosto do sądu sprawy nie można "wygrać"?

Pozdrawiam

Didessair napisał:
Uważacie, że to dobre postępowanie?
Słuszne,pominąłbym jednak pkt. 2 i zastąpił go mediacją (podobnie jak sąd konsumencki prowadzi go Inspekcja handlowa - tam beda też mieli np. informacje nt. rzeczoznawców od butów).
Jesli nie wyrażą zgody na mediacje to na sąd konsumencki tym bardziej i wtedy pozostaje jedynie sąd powszechny.
Didessair napisał:
to muszę JA wykazać wady fabryczne
prawda, bo to pan z tego stwierdzenia wyciąga skutki prawne.
Didessair napisał:
a prosto do sądu sprawy nie można "wygrać"?
Ale w sądzie opinia rzeczoznawcy też sie panu przyda, zwazywszy na fakt,że przedsieniorca juz "swoją"opinię ma:)

Dziękuję za odpowiedź.

Kolejną reklamację (jeśli rzeczoznawca potwierdzi moją wersję)*pisać jako odwołanie od decyzji czy po prostu od nowa reklamacje*w stylu:

"Po zasięgnięciu opinii rzeczoznawcy, który wykazał wady fabryczne żądam zwrotu gotówki lub wymiany towaru na nowy w przeciwnym razie będę zmuszony sprawę zgłosić do sądu konsumenckiego."

???

Pozdrawiam

Nowe pismo również tytułujesz "Reklamacja".

Didessair napisał:
"Po zasięgnięciu opinii rzeczoznawcy, który wykazał wady fabryczne żądam zwrotu gotówki lub wymiany towaru na nowy w przeciwnym razie będę zmuszony sprawę zgłosić do sądu konsumenckiego."
1. A skad pan wie co powie drugi rzeczoznawca?rozumiem,że powyższy wpis jest przy załozeniu, ze pójdzie po pana myśli:cool:
2. Niech pan napiszę,że będzie pan zmuszony skierowac sprawe do sądu (bez konkretyzacji) - bo sąd konsumencki oparty jest na zasadzie dobrowolności, wiec moze pan sobie "byc zmuszonym" ale przedsiębiorca nie będzie zmuszony.
3. Jesli pan uważa,że jest podstawa do drugiej reklamacji - prosze bardzo ją składac. moim zdaniem jesli oni maja opinię rzczoznawcy"swojego" to odpowiedź powinna byc taka sama jak porzednim razem....ale obym się mylił:winko:

Powrót