Nieuznana reklamacja DPD

• Autor wątku Autor wątku monikapatryszuk1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikapatryszuk1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry

Miesiąc temu nadałam przesyłkę firmą DPD (za pośrednictwem brokera apaczka).
Odbiorca przesyłki poinformował mnie, że przesyłka przyjechała zgnieciona i odmówił jej przyjęcia. Przesyłka wróciła do mnie i spisaliśmy protokół przy kurierze - zawartość była całkowicie zniszczona. Straty około 5500 zł.

Przejrzałam ustawę prawo pocztowe, żeby potwierdzić, że jako nadawca mogę złożyć reklamację:
Przepis prawny:

Art. 92. [Wniesienie reklamacji]
1.
W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
1)
nadawcy albo,
2)
adresatowi - w przypadku gdy nadawca zrzeknie się na jego rzecz prawa dochodzenia roszczeń albo gdy przesyłka pocztowa lub kwota pieniężna określona w przekazie pocztowym zostanie doręczona adresatowi.

złożyłam reklamację bezporednio w DPD. Po dwóch tygodniach otrzymałam informację, że reklamacja została uznana za niewniesioną, gdyż zgodnie z ich regulaminem może ją wnieść tylko Zleceniodawca (którym w tym przypadku był broker).

Teraz pytanie - czy jako nadawca miałam prawo wnieść reklamację i teraz jeśli po 30 dniach od złożenia nie dostanę odpowiedzi, to mogę ją traktować jako uznaną, wezwać ich do zapłaty i wystąpić o nakaz zapłaty. Czy może DPD ma rację i wg ustawy:

Przepis prawny:
Nadawca - podmiot, który zawarł z operatorem pocztowym umowę o świadczenie usługi pocztowej;

Nie byłam uprawniona do złożenia reklamacji. Z drugiej strony w ustawie mamy pojęcia "agenta pocztowego":

Przepis prawny:
agent pocztowy - przedsiębiorcę pośredniczącego na rzecz operatora pocztowego w zawieraniu z nadawcami umów o świadczenie usług pocztowych lub zawierającego je w imieniu operatora pocztowego;

Będę wdzięczna za sugestie czy czekać jak pisałam wyżej na uznanie reklmacji czy składać ponownie przez brokera.

Pozdrawiam,
Monika

Powrót