Nieuznanie reklamacji sklep 50Style

• Autor wątku Autor wątku Hiss000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hiss000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
Takie oto pismo dostałem odnośnie reklamacji butów.
d2bcea9599a14bbbb97218b3fddbf3ac.png

Obuwie nie było "lekko sznurowane", lubię gdy but dobrze trzyma się stopy tak więc uważam ten argument w reklamacji za zwyklą próbę spławienia:(.
Obuwie zostało zakupione 05 marca 2016r.
Zareklamowałem towar 14 grudnia 2016r.
Wadę stwierdziłem 01 grudnia 2016r.
Reszta informacji na zdjęciu
325b8c48dbb442ee83abfcd4207829d0.png

Jakie mam opcje? Odwołać się czy moze zareklamować jeszcze raz tylko tym razem z tytułu reklamacji a nie rekojmi? Czy jak?

1) Reklamacja to czynność - żądanie skierowane do sprzedawcy, Rękojmia to podstawa do złożenia reklamacji.

2) Możesz zdobyć opinię swojego rzeczoznawcy o wadzie, a następnie reklamować ponownie, żądając wymiany/naprawy/odstąpienia od umowy/obniżenia ceny (Twój wybór)

1) Odnosnie reklamacji to mialem na mysli to, ze jezeli jest rekojmia to zajmuje sie tym bezposrednio sprzedawca, a jak by byla ta druga opcja reklamacji to producent, czy jestem w bledzie? :rolleyes:

2) Gdzie takiego rzeczoznawce znalesc, czy taka opinia była by płatna czy jak? :confused: Rozumiem, ze odwoływanie się bez opini rzeczoznawcy uzasadniajac, ze buty byly wiązane odpowiednio najpewniej by nie przyczynilo do zmiany decyzji?

1. Druga opcja to gwarancja, o ile została udzielona.

2. W internecie, opinia jest płatna. Raczej argument o poprawnym wiązaniu nic nie zmieni, ale w stu procentach nie da się na to pytanie odpowiedzieć.

Możesz poprosić o pomoc Rzecznika, czasem to działa.

1) Rękojmia - sprzedawca; Gwarancja - gwarant (czyli podmiot udzielający gwarancji; może nim być producent, ale sprzedawca albo jakiś zewnętrzny serwis także);

2) Można spytać w Inspekcji handlowej też. Opinia jest płatna, ale sprzedawca musi pokryć jej koszt w razie uznania reklamacji.

1) No wlasnie o to mi chodzilo, tylko nie umialem w slowa ubrac :P moze poprostu zareklamowac jeszcze raz do producenta przez 50style? Moge takie cos zrobic czy musial bym samodzielnie wysylac buty do producenta?

Nie mam karty gwarancyjnej jezeli o to chodzi :o

Czemu z uporem maniaka starasz się o gwarancję u producenta? A jeśli już bardzo chcesz - czy masz chociaż warunki gwarancji od producenta? Np na stronie WWW?

Ostatnia edycja:
Poprostu myslalem, ze jezeli jedna opcja gwarancji (od sprzedawcy w tym wypadku) nie przeszla to druga moze przejsc :P butow tych obecnie nie uzywam i nie bede az do wiosny, wiec nie spieszy mi sie z tym, a obylo by sie chociazby bez wszystkich formalnosci prawnych, rzecznikow, rzeczoznawcow itp ;p

Chcialem sie jeszcze zapytac czy mam jakis czas na zlozenie odwolania od decyzji? Czy moge nawet jeszcze raz zareklamowac to samo po dostaniu odmowy jezeli termin odwolania (o ile jest) minal?

Poprostu myslalem, ze jezeli jedna opcja gwarancji (od sprzedawcy w tym wypadku) nie przeszla to druga moze przejsc
Może. Natomiast musisz mieć na to jakiś papier, który ją potwierdza oraz jej warunki. Ponadto z reguły są one mniej korzystne np Ty na swój koszt musisz dostarczyć buty. A w przypadku rękojmi wszelkie koszty (rzeczoznawcy też) pokrywa sprzedawca.

a obylo by sie chociazby bez wszystkich formalnosci prawnych, rzecznikow, rzeczoznawcow itp
A jeśli producent też odmówi?

Chcialem sie jeszcze zapytac czy mam jakis czas na zlozenie odwolania od decyzji? Czy moge nawet jeszcze raz zareklamowac to samo po dostaniu odmowy jezeli termin odwolania (o ile jest) minal?
Od reklamacji się nie odwołuje. Można ją złożyć ponownie. Od umowy odstąpić w tym wypadku możesz jedynie na podstawie reklamacji z rękojmi jeśli sprzedawca ją uzna.

Dobra, wiec pojde do Inspekcji Handlowej, może odrazu skierują mnie do rzeczoznawcy, a może juz mają określone postępowanie odnośnie tej firmy bo wydaje mi się, że sporo takich odmów klienci dostali. ;p Jak co bede pisal :P

Powrót