nieważny testament

• Autor wątku Autor wątku agabre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agabre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam nadzieję,że piszę w dobrym dziale o moim problemie.Otóż zmarł mój dziadek,który zostawił testament(w formie aktu notarialnego-testament dotyczy mieszkania,w którym mieszka obecnie moja babcia) o takim zapisie:na wypadek śmierci mojego dziadka mieszkanie miało przejść na własność babci i moją,czyli wnuczki,ale jest jeszcze moja mama i jej brat,którzy nie zrzekli się prawa do spadku.I tutaj pojawiają się dwa pytania i moje wątpliwości:
Czy w takim razie ja mam jakiekolwiek prawo do tego mieszkania?
Czy babcie w jakikolwiek sposób musi zgłosić do sądu sprawę o spadek,dodam,że dziadek zmarł 20.kwietnia br.,a mojej mamy brat nic nie wie o tym,że mieszkanie, w którym mieszka moja babcia jest jej własnością?
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu tej zagmatwanej sytuacji.

czyli dziadek zapisał w testamencie że przenosi w równych częściach swój udział w mieszkaniu na ciebie i babcie???czy był właścicielem?czy współwłaścicielem??
ad twoich pytań-masz prawo do wystąpienia o stwierdzenie nabycia spadku a w następstwie staniesz sie współwłaścicielem a w jakiej części to zależy od pytań jakie postawiłem na wstępie

dziękuję za szybką odpowiedź,dziadek był współwłaścicielem mieszkania(drugim jest babcia) i zapisał,że mieszkanie po prostu po jego śmierci ma babcia a po jej śmierci ja,ale nikogo nie wydziedziczył.

A dlaczego uważasz, iż jest nieważny ?

agabre napisał:
,dziadek był współwłaścicielem mieszkania(drugim jest babcia) i zapisał,że mieszkanie po prostu po jego śmierci ma babcia a po jej śmierci ja,ale nikogo nie wydziedziczył.

nie ma takiej możliwości! dziadek przeniósł w testamencie swoje udziały na babcie a co zrobi z nimi babcia to już jej wola,(mógł być zapis iż w przypadku wcześniejszej śmierci babci to ty stajesz sie spadkobiercą jego części)

krzysiekjx1 napisał:
(mógł być zapis iż w przypadku wcześniejszej śmierci babci to ty stajesz sie spadkobiercą jego części)
właśnie taki zapis też jest,że w wypadku,gdyby babcia zmarła wcześniej dziadek dziedziczył jej część ,a później ja

i właśnie dlatego tobie sie na dzień dzisiejszy nic nie należy i nie masz żadnego prawa do jakiegokolwiek udziału w tym mieszkaniu (prosze precyzyjniej przenosić sentencje na forum-to pozwoli nam na szybszą odpowiedz)

Bedek
uważam tak,dlatego że pani notariusz powiedziała, że według KC ja nie mam żadnych praw do tego mieszkania według tego testamentu,że tak naprawdę mnie po prostu nie ma,dopiero po śmierci mojej mamy odziedziczę część,bo prawo do mieszkania ma moja babcia,jej syn i jej córka-moja mama, i coś mi się nie zgadza,bo w takim razie po co w ogóle sporządzać testament?

krzysiekjx1 napisał:
nie ma takiej możliwości! dziadek przeniósł w testamencie swoje udziały na babcie a co zrobi z nimi babcia to już jej wola,(mógł być zapis iż w przypadku wcześniejszej śmierci babci to ty stajesz sie spadkobiercą jego części)
Do krzyśka: jak to nie ma takiej możliwości? Wychodzi na to, że testator (dziadek) rozrządził na wypadek śmierci poprzez podstawienie wskazując kolejność podstawienia.

Do agabre: faktycznie nie przysługują Ci żadne prawa do mieszkania, jako że majątek po dziadku (w tym udział we własności mieszkania) odziedziczyła w całości babcia.

Gdyby zaistaniał przypadek, że babcia nie dożywa otwarcia spadku (śmierci dziadka) Ty jesteś podstawiona w miejsce babci i Ty dziedziczysz po dziadku z testamentu.

Lex'ior napisał:
Do krzyśka: jak to nie ma takiej możliwości?

w tej konkretnej sytuacji jaka zaistniała nie ma możliwości ażeby "agabre" dziedziczyła cokolwiek

krzysiekjx1 napisał:
w tej konkretnej sytuacji jaka zaistniała nie ma możliwości ażeby "agabre" dziedziczyła cokolwiek
A o to Ci chodzi:-D ano z tym się zgadzam, bo juz myślałem, że negujesz rozrządzenie dotyczące substytucji.

Zapadło POSTANOWIENIE sądu w sprawie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku. Na podstawie art. 942 KC [wykluczenie testamentów wspólnych]. Testament był z podstawową i ewidentną wadą prawną. Ojciec i matka sporządzili, go wspólnie na jednej kartce i sami podpisali. Czy są jakieś wyjątki, aby taki wadliwy testament sąd wyższej instancji uznał? W takim wypadku zakaz ma charakter bezwzględny. Kodeks nie przewiduje żadnych wyjątków. Pomimo to zadaję takie pytanie?

Henzyk napisał:
Czy są jakieś wyjątki, aby taki wadliwy testament sąd wyższej instancji uznał?
Może gdyby podpis jednego z małżonków był sfałszowany przez drugiego małżonka który sporządził własnoręcznie ten rzekomo wspólny testament.
O ile że dałoby się ze sfałszowanych wspólnych rozrządzeń testamentowych wydzielić rozrządzenia właściwe tylko dla ostatniej woli prawdziwego testatora.

Ostatnia edycja:
Sąd zdecydowanie, bez żadnej dyskusji nie uznał testamentu z dwoma podpisami spadkodawców. Stwierdzenie nabycia spadku po dwóch spadkodawcach JEST USTAWOWE (na trzech bazowych spadkobiorców).

Kolejny etap. Wniosek o Dział Spadku. Przedmiotem spadku są dwie pozycje:

1. Nieruchomość (mieszkanie) niezamieszkałe - wartość ok. 200-240 tyś zł.

2. Gotówka zdeponowana w Banku PKO BP na kontach indywidualnych i wspólnych ok. 100 tyś zł. Niestety ten bank w przypadku śmierci spadkodawców, nie blokuje wypłat.

Tą sytuację wykorzystała synowa po zmarłym wcześniej bracie. Całą kasę (100%) z banku wygarnęła synowa po zmarłym wcześniej bracie, która nic nie dziedziczy. Dodatkowo blokuje dostęp do wszystkich kont.
Powiadomiłem prokuraturę i sąd karny, oraz Sąd Cywilny Dział Spadku.

Dodatkowo jest jeszcze jeden problem. Jeszcze za życia spadkodawców (matki i ojca) niektórzy spadkobiorcy pobierali zaliczki spadkowe gotówkowe w następujących terminach:

1. 2004 r.
2. 2008 r. (książeczka mieszkaniowa w banku PKO BP) - zginęła
3. 2017 r.

Pieniądze z kont bankowych wyprowadzono w następujących terminach:
1. 2016 r. (po śmierci matki)
2. 2017 r. (po śmierci matki)
3. 2019 r. (po śmierci matki)
4. 2020 r. (po śmierci ojca)
5. 2021 r. (po śmierci ojca)

Matka zmarła 03.08.2016 r.
Ojciec zmarł 29.09.2020 r.

Pytania:

1. Czy te zaliczki spadkowe wchodzą do ogólnej masy spadkowej?
2. Czy wcześniejsze zaliczki spadkowe mają jakieś terminy przedawnienia?
3. Czy te wyprowadzone pieniądze z banku (są bankowe dowody) są również masą spadkową?

Bardzo proszę, jeżeli ktoś zna się na prawie spadkowym o udzieleni odpowiedzi.

Powrót