niewykonanie obowiazku w czasie sde

• Autor wątku Autor wątku marcin3192
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin3192

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.

ponad 2 lata temu zostałem skazany za wyludzenie kredytu ( gdzie tak nie bylo, strata pracy,zmiana miejsca zamieszkania w tym samym miesiacu co wziecie kredytu co doprowadzilo do nie zaplacenia ani 1 raty poczym zasadzone zostalo wyludzenie i oszustwo) ale to nie wazne. Dostalem wyrok 6 msc na 2 lata oraz obowiazek naprawienia szkody, szkody nie naprawilem i zostal mi odwieszony wyrok 6 msc w systemie dozoru (SDE) (skladalem wniosek) i do tego dostalem rowniez obowiazek naprawienia szkody. Koniec dozoru przypada na luty 2021, nie zaplacilem nic ale dogaduje sie z bankiem o porozumienie ktore mi wyslali do wypelnienia)ale fakt nic nie zaplacilem. Mam pytanie czy jakby bank nie przyjal mojej sytuacji i propozycji spłaty i sie nie zgodzili to jest mozliwe,ze po odbyciu kary w sde sad moze mnie skazac jeszcze na te 6 miesiecy ale juz w zakladzie karnym ? kurator mi powiedzial,ze moze poniewaz nie zrobilem obowiazku naprawienia szkody w czasie sde. Mozliwe zeby z wyroku 6 msc, ktore dostalem, odbyl w sde a potem jeszcze w wiezieniu za nie wyplenienia obowiazku w czasie sde ? boje sie tego, poniewaz mam rodzine a chce to naprawic i miec z glowy. Pozdrawiam

Jeśli nie zapłaciłeś ani jednej raty to zarzut wyłudzenia jak najbardziej zasadny. Nawet jak ktoś traci pracę czy miejsce zamieszkania, to pozostaje mu ta gotówka z kredytu na koncie. Ewentualnie jeśli jest przeznaczona na jakiś zakup etc to wtedy można owy zakup sprzedać i wtedy dogadać się z bankiem, nawet jeśli termin odstąpienia minął.

Naprawiasz tę szkodę od ilu? 3 lata? 4? Ile jeszcze potrzebujesz - rok, trzy, pięć? Jaka to kwota kredytu - 100 tysięcy?

Szkoda nie naprawiona, więc odwieszenie jak najbardziej realne.

Chodzi o to ze odwiesili mi i napisalem wniosek o odbywaniu kary w sde i taka zgodę dostalem. Odbywam ja i probuje dogadać się z bankiem. Chodzi o to bo dostalem wyrok 6 msc w zawieszeniu i odwieszone zostało te 6 msc które kończą mi się już w lutym i pytanie bylo czy po tym sde mogą znow odwiesić skoro odbywam kare. Wtedy by wyszło ze kara to 1 rok a nie 6 msc które miałem w zawiasach.

Ale ja umiem czytać, wszystko zawarłeś już w 1szym poście.

Więc skoro nie odniosłeś się do tego co napisałem, napiszę raz jeszcze - wyrok jak najbardziej może zostać odwieszonym, ponieważ warunkiem zawieszenia/późniejszego SDE jest naprawienie szkody, a tego nie uczyniłeś. Gdyby to działało tak jak piszesz, to facet, który wyłudził np. 200 tysięcy i dostał zawiasy powiedzmy rok na 3, potem ten rok odbywa w SDE, więc de facto kara wykonana, a Pan jest bogatszy o 200k pochodzące z przestępstwa. Nie ma tak słodko.

Rozumiem. Nie miałem jak tego zapłacić. Sytuacja materialna. Nie będę drążył tego. Bank przeniósł się do innego. Nie miałem żadnego nr konta nic. Kontakt z nowym bankiem byl taki ze oni nic nie widza o sprawie a ja im przedstawiałem chęć gdy mialem sytuacje do spłaty lecz oni nie wiedzieli co i jak i za każdym razem było ze mam czekac na telefon oni się dowiedzą.Dochodzenie banku w tej sprawie trwalo grube miesiące. Kwota to była powiedzmy 5 tys w wyroku naprawienia szkody, teraz gdy się dowiedzieli powiedzieli mi ze mogą podpisać ugodę ale na kwotę 10 tys naliczając odsetki. 1 pyt Czy prawo kk w naprawieniu szkody ma fukncje rosnących odsetek ? 2 pyt Czy odsetki mogą dopiero ściągać po naprawieniu szkody ale juz zakładając sprawę cywilna z tytułu odsetek ? 3 pyt czy podpisanie ugody z wierzycielem uratuje mnie przed odwieszeniem ? 4 pyt ostatnie pytanie czy odwieszenie wyroku po odbyciu tego w sde moze również w sde ? Chciałbym to jaknajszybciej spłacić bo mam prace dobrze płatna ale w nadgodzinach na co harmonogram nie pozwala..ani dorywczej
Edit 5 pyt. Nie jest to tak ze po skonczeniu sde komornik bedzie mnie ścigał ale kary juz nie zarzadza ? Kara w pewnym sensie za czyn bedzie odbyta ale kwota pozostanie do ściągnięcia przez komornika tak jak się to ma w sprawach cywilnych o zapłatę. Tak jak większość ludzi ma za dlugi

Ostatnia edycja:
metalmasters napisał:
Ale ja umiem czytać, wszystko zawarłeś już w 1szym poście.

Więc skoro nie odniosłeś się do tego co napisałem, napiszę raz jeszcze - wyrok jak najbardziej może zostać odwieszonym, ponieważ warunkiem zawieszenia/późniejszego SDE jest naprawienie szkody, a tego nie uczyniłeś. Gdyby to działało tak jak piszesz, to facet, który wyłudził np. 200 tysięcy i dostał zawiasy powiedzmy rok na 3, potem ten rok odbywa w SDE, więc de facto kara wykonana, a Pan jest bogatszy o 200k pochodzące z przestępstwa. Nie ma tak słodko.

Czy Ty czegoś nie pomyliłeś? Autor już odbywa wyrok, i skończy odbywać w lutym 2021. Co potem mogą mu odwiesić? Skoro kara odbyta? W najgorszym wypadku czeka go zawieszenie SDE i trafienie do ZK, ale to też nie powinno zajść, ponieważ termin naprawienia szkody mija wraz z końcem kary

Naprawa może być warunkiem zgody na SDE, zawieszeniem kary czy WPZ, ale nie ma takiego czegoś, że dostanie dodatkową odsiadkę, za nie naprawienie szkody. Poszkodowany może podjąć kroki celem odzyskania długu

Czyli Panowie sad nie może mi odwiesic lub dodać dodatkowej kary odsiadki gdy po odwieszeniu z powodu nie naprawienia szkody i zamienieniu odbycia w więzieniu na sde przy którym dostalem również ten sam obowiazek naprawienia szkody co przy zawiasach i również sie nie wywiąże z tego w czasie sde ? Chcialbym po tym lutym wyjechac za granicę, splacic to i mieć wkoncu zatarcie, ewentualnie dogadać się i placic.

Jak już odbędziesz wyrok, tzn. skończy Ci się kara to pozostanie Ci tylko naprawienie szkody. Albo sam będziesz spłacał, albo komornik się tym zajmie, będziesz mógł wyjechać za granicę. Zatarcie skazania możliwe jest po 5 latach od odbycia kary, składasz wniosek, i będziesz miał czyste papiery

A teraz mam mętlik bo wyciaglem papiery z dozoru i jest punkt w pouczeniu
" jeżeli skazany nie stosuje się do określonych obowiązków związanych z orzeczonym wobec niego środkiem zabezpieczajacym (w tym postaci elektronicznej kontroli miejsca pobytu), podlega hrzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2" jak sie do tego odnieść??

marcin3192 napisał:
A teraz mam mętlik bo wyciaglem papiery z dozoru i jest punkt w pouczeniu
" jeżeli skazany nie stosuje się do określonych obowiązków związanych z orzeczonym wobec niego środkiem zabezpieczajacym (w tym postaci elektronicznej kontroli miejsca pobytu), podlega hrzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2" jak sie do tego odnieść??

To oznacza że jeśli np. przetniesz sobie opaskę to może zostać traktowane jak ucieczka z wiezienia, dodatkowy wyrok. Potocznie nazywane samouwolnienie. I za to grozi kara z pouczenia

Fajnie dzieki Panowie za odpowiedzi.
Nie rozumiem tylko jeszcze czemu Pani kurator powiedziała mi, że może skazać z urzędu..ostatnie pytanie, ktos wie o co chodzi ?

jak skazać z urzędu ? coś chyba nie z zrozumiałeś i źle przekazujesz .

Powrót