niewykonany przelew do ZUS

• Autor wątku Autor wątku andrewb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrewb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,

ZUS upomniał się o składkę sprzed 9 lat, z rozliczenia jakie otrzymałem z ZUS-u wynika, iż nie wpłynęła wpłata jaką wpłaciłem w okienku kasowym Banku. Bank odpisał mi iż dokumentacja z tamtego okresu została zniszczona. Mam w ręku oryginalny dowód wpłaty, wydaje się, iż zarówno dla ZUS-u jak i dla Banku jest to nic nie znaczacy świstek papieru. Czy pozostaje mi jedynie Sąd ? Czy dowód wpłaty jest jednoznacznym dowodem wykonania przelewu przez Bank ? Dzięki za jakiekolwiek wskazówki.

Według mnie dowód wpłaty jest dowodem dokonania przez Ciebie wpłaty w banku. To już problem banku, czy jest w stanie udowodnić, że przekazał te pieniądze do ZUS. Jeżeli masz oryginalny dowód wpłaty w banku to dziwię, się dlaczego sam bank tego nie honoruje.
Czyli co? Wpłacasz do banku pieniądze przepadają? Bardzo wiarygodny bank :)

problemem jest to, że Bank twierdzi, iz dowód wpłaty jaki posiadam jest dowodem wykonania operacji przelewu przez Bank moich środków na konto ZUS-u.

andrewb napisał:
problemem jest to, że Bank twierdzi, iz dowód wpłaty jaki posiadam jest dowodem wykonania operacji przelewu przez Bank moich środków na konto ZUS-u.
Z Pana postów nie wynika, że okazał Pan w ZUS tego polecenia przelewu. Dlaczego? Banki często się mylą (nawet te duże) i pieniądze przelewane są na niewłaściwe konto. Ja co roku interweniuję w kilku takich sprawach. ZUS zawsze uznawał oryginalne polecenia przelewu za wiarygodne.
Proszę zwrócić uwagę na to, że w bankach nie skanuje się poleceń przelewu, tylko są "wklepywane" ręcznie przez kasjerkę. O pomyłkę łatwo.
Inną sprawą jest to, że ZUS dopiero po tylu latach "przypomniał sobie" o braku wpłaty. To już jest skandal, niestety zgodny z prawem. :)

to jest skandal,ale dosc czesty.Wlasnie ja jade teraz do zusu, bo u mnie takze wyszlo ze zostala zlozona deklaracja za lipiec 99 roku,a oplata jest zaksiegowana na sierpien 99 roku,a deklaracji w sierpniu owego 99 nie skladalam.Na szczescie mam dowod wplaty z 99 roku i wynika z niego ze dobrze ja oplacilamm zus a ktos zle zaksiegowal (a podejrzewaja mnie ze ja cos nagmatwalam)Hi jak to dobrze trzymac wszystko co nam sie wydaje niepotrzebne,ale z tego jest burdel wdomu)>mam nadzieje ze w zusie pojdzie mi gladko!

Powrót