Niewykonywanie osobistych praw majątkowych

• Autor wątku Autor wątku korbiela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korbiela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Jako podykonawca jestem w trakcie podpisywania umowy na współpracę z firmą, która będzie mi zlecała prace programistyczne.

W umowie zawarty jest taki punkt:
"Zleceniobiorca oświadcza, iż nie będzie wykonywał osobistych praw majątkowych do Dzieł powstałych w toku realizacji Umowy."
Co on w praktyce oznacza? Zależy mi na tym, aby móc w CV / LinkedIn napisać jakie projekty realizowałem.

Firma mi powiedziała, że "wykonywanie praw osobistych to np. prawo do autorstwa dzieła. Chodzi o to, żebyśmy mogli przedstawiać projekty jako własne i nie musieć podawać, że są autorstwa tego i tego konsultanta. Oczywiście prawa tego konsultant nie jest pozbawiony, ponieważ prawa osobiste są niezbywalne, ale zobowiązuje sie ich nie wykonywać."

w praktyce oznacza to to, że nie będziesz widniał nigdzie jako autor. nie możesz wykonywać swojego prawa do autorstwa, więc nie możesz np. w cv wpisać, że stworzyłeś dany utwór, ale możesz wpisać, że realizowałeś..., brałeś udział w projekcie ... etc.

@karol bartosz
Chciałem doprecyzować, co dokładnie będę mógł, bo w umowie są oczywiście kary.

Nie mogę wtedy twierdzić, że stworzyłem jakiś projekt (czyli jestem autorem), ale mogę napisać że brałem udział w projekcie, który polegał na x, y z?

w umowie są oczywiście kary
a za co?
mogę napisać że brałem udział w projekcie, który polegał na x, y z?
molim zdaniem bez problemu. tu chodzi o autorstwo, a nie o udział w danym przedsięwzięciu. dla spokoju możesz spróbować wprowadzić do umowy zapis, że masz prawo do informowania o fakcie brania udziału w projekcie, czy jak to chciałbyś tam nazwać

"Zleceniobiorca oświadcza, iż nie będzie wykonywał osobistych praw majątkowych do Dzieł powstałych w toku realizacji Umowy."

A ten punkt nie powinien brzmieć:

"Zleceniobiorca oświadcza, iż nie będzie wykonywał osobistych praw autorskich do Dzieł powstałych w toku realizacji Umowy."

?

haha faktycznie, w sumie nawet nie przeczytałem wcześniej tego zapisu. możnaby się zastanawiać nawet jaka jest skuteczność tego zapisu, bo nie reguluje on tego co powinien regulować, ale zgodnie z regułą
Przepis prawny:
65 §2 kc. W umowach należy raczej badać, jaki był zgodny zamiar stron i cel umowy, aniżeli opierać się na jej dosłownym brzmieniu.
myślę, że uznanoby jednak, że faktycznie chodzi o autorskie prawa osobiste

myślę, że uznanoby jednak, że faktycznie chodzi o autorskie prawa osobiste

Niekoniecznie. Prawo autorskie a prawo autorskie majątkowe to dwie różne rzeczy. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej to prawa autorskie są autora a jako, że nie podpisał nic na temat ich nie stosowania to będzie mógł się podpisywać pod swoim dziełem.

Dziękuję za wszelkie informacje.

no właśnie koniecznie. czytaj przepis, który powołałem wyżej. w umowie jest błąd i pytanie jak go zinterpretować. jak sąd by zaczął się zastanawiać nad tym czy strony chciały wyeliminować wykonywanie praw osobistych czy praw majątkowych to wg dojdzie do przekonania, że to jest pierwsza opcja. dlaczego? choćby dlatego, że przy tego typu umowach standardem jest, że "niewykonywanie" odnosi się do praw osobistych. nie spotkałem się z konstrukcją niewykonywania majątkowych praw autorskich

korbiela napisał:
Chodzi o to, żebyśmy mogli przedstawiać projekty jako własne i nie musieć podawać, że są autorstwa tego i tego konsultanta.
Popełnicie w ten sposób przestępstwo.

Pilif1 napisał:
Niekoniecznie. ...
Nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz :!:Nie ma czegoś takiego jak prawo autorskie i prawo autorskie majątkowe. W polskim prawie obowiązuje dualistyczny model praw autorskich: autorskie prawo osobiste i autorskie prawo majątkowe.Twoja wypowiedź jest równie błędna jak Pytającej.
korbiela napisał:
... Chodzi o to, żebyśmy mogli przedstawiać projekty jako własne ...
Nie ma takiej możliwości :!:

Ostatnia edycja:
Powrót