Niewypłacone świadczenie chorobowe - zagraniczny pracodawca

• Autor wątku Autor wątku zbyszek1712
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbyszek1712

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

W 1993 roku Pracowałem w Firmie w Niemczech. Podczas mojej Pracy uległem poważnemu wypadkowi. Niestety nie otrzymałem żadnego odszkodowania, mimo, że z mojej strony wszystkie formalności zostały załatwione. Czy jest jeszcze szansa po na odzyskanie tych pieniędzy. Posiadam komplet dokumentów orzeczeń lekarskich, informacji z konsulatu itd.

Od 1993 r. pracowałem w niemieckiej firmie budowlanej. W grudniu 1993 uległem poważnemu wypadkowi. Wszystkie dokumenty dotyczące mojego chorobowego były wysłane do odpowiednich instytucji w Niemczech. Niestety nie otrzymałem żadnego zasiłku chorobowego oraz odszkodowania mimo, że w świetle prawa taki zasiłek mi przysługiwał. 12.04.1994 otrzymałem od dyrektora firmy AOK informacje, że takowy zasiłek otrzymam. Będzie on naliczany od 18.01.1994r. Niestety żadne pieniądze nie trafiły do mnie. W kolejnym poscie załączę dokumenty.

ostatnia odpowiedz z tej firmy miała miejsce 04.03. 1999

Witam!

Podbijam temat, czy jest możliwość odzyskania tych pieniędzy proszę o odpowiedz:)

zbyszek1712
Po tylu latach informacja u adwokata czy nie przedawnienie.
powodzenia

Czy ktoś na forum mógłby udzielić mi takiej informacji? Za pomoc w odzyskaniu pieniędzy mogę zaoferować cześć tej kwoty

podbijam temat, może znajdzie się ktoś kto byłby mi w stanie pomóc

Mam pytanie,bo nie wiem gdzie mam się zgłosić z moim problemem. Pracowałam dla irlandzkiej linii lotniczej i byłam zbazowana w Berlinie z mojej pensji byly pobierane wszystkie składki ubezpieczeniowe. Trafiłam do szpitala a poźniej byłam na zwolnieniu lekarskim 6tygodnii. Niemieckie prawo mówi o tym,ze wypłaca zasiłek chorobowy dopiero po okresie 6 tygodnii. A z kolei irlandzie o tym,ze ubezpieczyciel od pierwszego tygodnia powinien wypłacać pieniądze za okres chorobowy potwierdzony zwolnieniem lekarskim.
Nie mogę uzyskać żadnych pieniędzy od mojego pracodawcy ani od ubezpieczyciela Niemieckiego....
Bardzo prosiłabym o pomoc albo jakieś namiary gdzie powinnam udać się w tej sprawie.

Powrót