niewywiązanie się z gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Hacha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hacha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Oddałem sprzęt do naprawy w ramach gwarancji. Obiecano mi zwrócić naprawiony w przeciągu 2 tygodni (tak jak było zapisane w gwarancji). Minęły już 2 miesiące, a sprzętu jak nie było, tak nie ma. Zażądałem użyczenia mi gitary zastępczej lub zwrotu pieniędzy, jednak sprzedawca odpowiedział, że nadal nie otrzymał części od producenta i nie ma wobec mnie żadnych zobowiązań. Słyszałem, że mam prawo zaskarżyć go (sprzedawcę) na podstawie ustawy i zażądać udostępnienia mi innego sprzętu, a w razie odmowy mogę odstąpić od umowy i otrzymać pieniądze spowrotem. Czy to prawda?

witam

jeżeli korzystasz z gwarancji, to wszelkie prawa konsumenta są w niej ujęte szczegółowe, zwłaszcza kwestie w jakis sposób następuje realizacja roszczeń gwarancyjnych, a w szczególności kiedy przysługuje ci prawo odstąpienia od umowy; tam szukaj odpowiedzi
natomiast jeżeli swe roszczenia opierasz o niezgodność towaru z umową (to co innego niż gwarancja), to zajrzyj do ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej na stronach http://www.sejm.gov.pl

pzdr

pzdr

Powrót