Niewywiązanie się z umowy kupna Allegro

• Autor wątku Autor wątku Joseline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joseline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

przez pomyłkę zalicytowałam na allegro na niewłaściwy przedmiot. Obserwowałam kilka rowerów od różnych sprzedawców i kliknełam na niewłaściwej ikonce ponieważ były one bardzo podobne. Po kilku minutach zorientowałam się że popełniłam błąd i poinformowałam o tym sprzedawce poprzez formularz kontaktowy z prośbą o wycofanie. Ta wiadomość została przez niego zignorowana. Później próbowałam zrezygnować z tej licytacji korzystając z takiej opcji w serwisie Allegro. Sprzedawca zignorował te kolejne prośby. Po dwóch dniach licytacji cena aukcji wzrosła do omyłkowo zaoferowanej przeze mnie ceny 3000zł która okazała się najwyższą w dniu zakończenia licytacji.

Sprzedawca jest osobą fizyczną i domaga się ode mnie żeby kupiłam ten rower.

Chce zrezygnować z tego zakupu. W jaki sposób mogę to zrobić i jakie kary poniosę w przypadku niewywiązania się zawartej w ten sposób umowy? Jaki terminy płatności przewidziane dla zawartej w ten sposób umowy? W opisie aukcji nie podano dokładnego terminu płatności zaznaczono tylko 'płatność z góry'.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Joseline napisał:
Po dwóch dniach licytacji cena aukcji wzrosła do omyłkowo zaoferowanej przeze mnie ceny 3000zł która okazała się najwyższą w dniu zakończenia licytacji.
Dlaczego od razu nie zmniejszyłaś swojej kwoty w ofercie?

Jeśli nie dogadasz się ze sprzedawcą, to może on skierować do sądu pozew o zapłatę.

Allegro nie udostępnia takiej możliwości. Możliwe jedynie zwiększenie kwoty a nie jej obniżenie.

Bardzo podobny rower został zakupiony na innej aukcji, na której licytowałam wcześniej i która została zakończona w dniu popełnionego przeze mnie nieszczęśliwego błędu.

Jest to i tak spory wydatek dla mnie. Więc nie stać mi na zakup drugiego prawie identycznego. Z tego powodu nie jestem w stanie wywiązać się z tej umowy.

Joseline napisał:
Allegro nie udostępnia takiej możliwości. Możliwe jedynie zwiększenie kwoty a nie jej obniżenie
Umożliwia. Zawsze możesz zmniejszyć podaną przez siebie kwotę maksymalną, o ile przebijasz poprzednią ofertę powyżej kwoty postąpienia.
Joseline napisał:
Więc nie stać mi na zakup drugiego prawie identycznego
Jakiego drugiego? Po co licytowałaś gdzie indziej?
Czytałaś regulamin Allegro?

Napisałam że licytując nie miałam możliwości wpisania mniejszej wartości. Próbowałam wszystko, łącznie z kontaktem z obsługą Allegro. Kontaktowałam się z nimi za pomocą formularza kontaktowego. Niestety, do tej pory nie dostałam od nich odpowiedzi.

Licytowałam tylko jeden rower i tylko na jednej aukcji z całej obserwowanej przeze mnie listy, na której było ich kilka. Na ten drugi którego teraz nie mogę kupić zalicytowałam przez pomyłkę klikając niewłaściwą ikonkę z tej listy. Każda pozycja na tej liście ma małą ikonkę ze zdjęciem roweru. Były to dwa bardzo podobne do siebie zdjęcia rowerów tego samego producenta, więc w pośpiechu pomyliłam się i kliknęłam na niewłaściwą pozycje.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Nie odpowiada Pan na moje pytania tylko próbuje Pan dyskutować to co nie jest istotą mojego zapytania.

A na jakie pytanie nie uzyskałaś odpowiedzi?

Po co kontaktujesz się z Allegro, skoro regulamin jest jasny?
6.7
Oferty złożone w licytacji są wiążące dla uczestników Transakcji (Sprzedającego i Licytantów) do momentu zakończenia Transakcji albo do odrzucenia ich przez Sprzedającego.

Jaki terminy płatności przewidziane dla zawartej w ten sposób umowy?

Jakie kary poniosę w przypadku niewywiązania się zawartej w ten sposób umowy?

Opisane w umowie. Jeśli ich brak, to powinno to nastąpić bez zbędnej zwłoki.
Joseline napisał:
Jakie kary poniosę w przypadku niewywiązania się zawartej w ten sposób umowy?
O to pytaj Allegro.
Natomiast już Ci pisałem, że sprzedawca moze wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę - wtedy jesli przegrasz sprawę, to moga dojść koszty postępowania.

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Opisane w umowie. Jeśli ich brak, to powinno to nastąpić bez zbędnej zwłoki.

Co oznacza sformułowanie 'bez zbędnej zwłoki' są to dni, miesiące, lata?

O to pytaj Allegro.
Natomiast już Ci pisałem, że sprzedawca moze wystąpić do sądu z pozwem o zapłatę - wtedy jesli przegrasz sprawę, to moga dojść koszty postępowania.

Jakiego rzędu są to koszty i jak długo będzie trwała sprawa w sądzie?
Jak rozumiem muszę zostać ukarana za swój błąd i to że sprzedawca mogąc odwołać moją licytacje tego nie zrobił mnie nie usprawiedliwia.

Joseline napisał:
i to że sprzedawca mogąc odwołać moją licytacje tego nie zrobił mnie nie usprawiedliwia.
Dokładnie tak.
O kosztach w tej chwili trudno powiedzieć - jest duże prawdopodobieństwo, że mogą wynieść około 1000 zł, jeśli powód będzie reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika.

A ile czasu mam na wywiązanie się z umowy po zakończeniu aukcji?

Regulamin Allegro z tego co widzę tego nie określa. Albo nie mogę tego znaleźć.

#9.
Dodatkowo - niezwłocznie po wezwaniu do jego wykonania.

Ostatnia edycja:
W takim razie mam kłopoty. Sprzedawca zamierza przekazać sprawę do sądu, powiedział że zależy jemu tylko na tym żebym kupiła od niego, żadne inne rozwiązania, niestety nie wchodzą w grę. Jestem załamana.

Nie mam w tej chwili z czego zapłacić. Przy moich dochodach optymistycznie wymagałoby to co najmniej kilku miesięcy. A jak długo trwało by zgłoszenie sprawy do sądu i jak długo ta sprawa może być rozpatrywana? Jeżeli uda mi się uzbierać pieniędzy i zapłacić po kilku miesiącach a sprawa już będzie w sądzie czy jest możliwość jej umorzenia? Czy obciążą mnie dodatkowymi kosztami :-(

Może spróbuj zaproponować mu jakaś kwotę za rozwiązanie umowy sprzedaży?

Próbuje ... eeeeh kolejna licytacja? Jestem w tym kiepska jak widać. Jaka jest cena minimalna?

Jaka kwota mogłaby być wystarczająca żeby pokryć poniesione przez sprzedawce opłaty oraz ewentualne szkody?

Do tej pory kontakt z nim był bardzo nieprzyjemny. Nalega tylko i wyłącznie na tym żebym kupiłam od niego to co wylicytowała. Skorzystał z mojego błędu do którego przyznałam się, zignorował prośby o wycofanie się z licytacji wiedząc że prawo jest w tej sytuajci po jego stronie.

Powrót