Niewywiązanie się z umowy.

• Autor wątku Autor wątku kinga1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinga1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam w 2018 wziełam telefon dla znajomego.Podpisał ze mną umowę,że będzie opłacał abonament i dodatkowe koszty.Miał po miesiącu przepisać na siebie telefon -nieprzepisał.Po jakimś czasie zrezygnował z abonamentu i zapłacił karę za zerwanie umowy ponad 900zł.W umowie jest zapisane,że wrazie niepłacenia telefonu jest kara umowna 4200zł(Kwotę tą obliczyłam na podstawie umowy-kara 1200+37 rat za telefon).Zostały raty za telefon po 83zł spłacał do maja 2020r.Od czerwca do lutego tego roku ja spłaciłam 9rat.Miałam z nim kontakt e-mail do czerwca 2020.Za każdym razem jak pisała windykacja,że nie ma wpłaty wysyłałam mu na e-mail informację o zapłatę i jak nie było wpłaty płaciłam.Zdobyłam nowy adres e-mail i odpisał,że ma 7dni na zapłatę.Tydzień minął.Kasy brak 747zł.Chce skierować sprawę do Sądu.Na jaki artykuł się powoływać?Jest jakiś wzór pisma do Sądu?O jaką kwotę się powołać (niespłacone raty za tel. 747+kara umowna 4200)?

Nie rozumiem tutaj pewnych rzeczy.
Wzięłaś na siebie sam telefon czy abonament wraz z telefonem? Jak to się stało że on mógł pójść do operatora i zerwać (jak mniemam w twoim imieniu) umowę? Co jest w zawartej umowie pomiędzy tobą a znajomym? W szczególności mam na myśli dookreślenie czym wg tej umowy są "dodatkowe koszty"? Ciężko powiedzieć w tym momencie czy w grę wchodzi oszustwo czy niewywiązanie się z umowy. Czy w umowie, jaką zawarliście, są zapisy dotyczące niewywiązania się z umowy? Jeżeli jest to oszustwo jest ścigane z urzędu a jeżeli niewywiązanie się z umowy (mówiąc ogólnikowo) to powództwo cywilne.

Ostatnia edycja:
Powrót