Niezamówiona informacja handlowa - spam sms

• Autor wątku Autor wątku pokrzywnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pokrzywnik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jakiś czas temu zacząłem otryzmywać sms'y od pewnej firmy (numer prawdopodobnie podany przez kogoś innego do kontaktu) i napisałem do nich maila w którym wypunktowałem następujące żądania:

"(...)
•zobowiązanie się Państwa firmy do nieprzesyłania niezamówionej informacji handlowej w przyszłości na mój telefon komórkowy,
• żądam od Państwa firmy udzielenia na piśmie informacji zgodnie z art. 33 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych „na wniosek osoby, której dane dotyczą, administrator danych jest obowiązany, w terminie 30 dni (..)podać w formie zrozumiałej:

1) jakie dane osobowe zawiera zbiór,
2) w jaki sposób zebrano dane,
3) w jakim celu i zakresie dane są przetwarzane,
4) w jakim zakresie oraz komu dane zostały udostępnione.

2. Na wniosek osoby, której dane dotyczą, informacji, o których mowa w ust. 1, udziela się na piśmie.

Ukaraniu podlega z art. 54 ustawy odmowa wykonania tego obowiązku na moje żądanie."

W odpowiedzi była informacja że mają zgłoszenie z danego dnia z własnorecznym podpisem z olsztyna no i że zaprzestali przetwarzac numer i usuneli go z bazy danych, lecz nie podadza informacji o zbiorze jakie dane zawieral (uzasadnili że w mailu nie podałem żadnych danych identyfikujących nie mogą podać).

Problem zaczyna się gdy znów zaczynają wysyłać sms'y (po rzekomym usunieciu numeru z bazy).

Dodam że firma nęka mnie smsami od 2 lat, z przerwą po moim ostatnim mailu.

1. Co powinienem podać w mailu w celu uzyskania informacji o zbiorze jakim dysponuja?

2. Czy dalsze przetwarzanie nr telefonu mimo zgłoszenia i potwierdzenia usunięcia daje mi prawo do ubiegania się od firmy o odszkodowanie za niechciana informację handlową wbrew mojej woli i jak do tego podejść?

pokrzywnik napisał:
1. Co powinienem podać w mailu w celu uzyskania informacji o zbiorze jakim dysponuja?
Imię, nazwisko, adres. Nie podpisałeś się wysyłając pismo?

pokrzywnik napisał:
2. Czy dalsze przetwarzanie nr telefonu mimo zgłoszenia i potwierdzenia usunięcia daje mi prawo do ubiegania się od firmy o odszkodowanie (...)
Jaką szkodę poniosłeś? Ile PLN?

Chodzi mi o ustawę z dnia 18 lipca 2002 r O świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Co do punktu drugiego właśnie dopytuje odnośnie tego zapisu, może źle zrozumiałem i trzeba sprostować:

"1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje
handlowe, podlega karze grzywny.
2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego."

Ja wszystko rozumiem, ale skoro piszą, że "mają zgłoszenie z danego dnia z własnoręcznym podpisem z Olsztyna" to raczej nie jest to niezamówiona informacja handlowa.

Najpierw wyjaśnij to zgłoszenie.

Powrót