A
awisz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Proszę o pomoc . W 2004 r. zostałam skazana z art.218kk na kare 1 roku wiezienia w zawieszeniu na 3 lata i zadośćuczynienie ZUS 3900 zł(6 miesięcy i karę grzywny).Byłam pełnomocnikiem w firmie , ktorej właściciel zwiał zagranice. Zapłaciłam. Wyjechałam do pracy do Włoch. 11 grudnia 2008 r , jadac do córki zostałam zatrzymana przy kontroli drogowej , spedziłam 3 godz. w komisariacie policji , nic mi nie mówiono w jakiej sprawie.Po tych 3 godz. zatrzymano mnie , dopiero na 2 dzień dowiedziałam sie w areszcie , za co - otórz za to ,ze zalegałam do ZUS . Wyrok 9 lutego uchylono , wyszłam 5 marca !!!W sądzie nie było moich wpłat , po prostu zagubiły sie (dostarczyłam je kuratorowi)i tylko moje wyjscie moge zawdzięczac 2 osobom , które przez 5 dni po godzinach szukały moich wpłat.Teraz postawiono mi nowy zarzut , składek było ponoc wiecej i już w więzieniu przesłuchał mnie prokurator(dlatego wyszłam po miesiacu od uchylenia wyroku)i bede miała kolejna sprawe o to. W 1 sprawie nie odwoływałam sie ,zgodziłam sie na dobrowolne ukaranie. W nowej sprawie , wystepowalismy do ZUS o rozłożenie ratalne , mam pisma ZUS w tej sprawie . Art 218kk mówi o długotrwałości ,złosliwości , pomimo mozliwosci działnia i napomnień. Firma działała , pisma do ZUS, nie było możliwości , przyczyny finasowe. Dlaczego 1 sad , prokurator, traktuje to jako wykroczenie i dłuznik ma najwyzej kare grzywny a inny jako przestepstwo karne i skazuje na kare wiezienia .Dlaczego w tak ważnych sprawach nie ma w Polsce jednoznacznych uregulowań prawnych i zależy to od widzimisie inspektora pracy ,miejsca w kraju , w Gorzowie dostaniesz grzywne ale juz w Pile pójdziesz za to do więzienia.Proszę o pomoc , czy znowu mogę trafic do wiezienia , czy moga mnie aresztowac , boje sie tu mieszkać ,mam zameldowanie czasowe u córki , w Polsce nie mam stałego.