niezapłacona faktura

• Autor wątku Autor wątku xxxwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxwa

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam. Ile lat można ścigać klienta, ktory nie zapłacił faktury za materialy budowlane?. Klient zniknął, firmy nie ma. Kwota to ok 10 tyś plus odsetki. Sprawa z 2003 r.

Nie. Na początku chciałem oddać sprawę do kancelari, ale powiedzieli że muszę sam namierzyć gościa

teoretycznie - do końca żywota swojego i jego oraz waszych spadkobierców i ich kolejnych spadkobierców plus jeden dzień dłużej... praktycznie - chyba jesteś zmuszony zapomnieć o sprawie.

xxxwa napisał:
Witam. Ile lat można ścigać klienta, ktory nie zapłacił faktury za materialy budowlane?. Klient zniknął, firmy nie ma. Kwota to ok 10 tyś plus odsetki. Sprawa z 2003 r.
Ścigać to może Pan i do końca swojego życia ( póżniej następcy prawni mogą ścigać), należność jednak jest już dawno przedawniona.

Warto wystąpić z pozwem do sądu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że dłużnik (pozwany) nie podniesie zarzutu przedawnienia.

gorzej jak podniesie i jeszcze prawnika naśle...

No ale jaka moze byc linia obrony na niezaplacona faktuta?

1. zarzut przedawnienia (100% w tej sprawie)
2. zarzut braku wykazania istnienia roszczenia (niepodpisana faktura, brak udokumentowania transakcji/wydania towaru - nie wiadomo jakie kwity masz więc podaję przykłady)
w zasadzie pkt 1 cię załatwia definitywnie więc pkt 2 teraz to czysta teoria

W sumie faktura z terminem płatności 7 dni podpisana. Kwitów na wydanie towaru nie ma. Panowie ale reasumjąc. To mozna scigać do końca zycia czu fo okreslonego czasu?

już miałeś wytłumaczone: upominać się o zapłatę możesz w nieskończoność. ale jak pójdziesz do sądu i dłużnik podniesie zarzut przedawnienia a dodatkowo weźmie papuge, to nie tylko kasy nie zobaczysz, ale jeszcze jesteś w plecy koszty wpisu sądowego i papugi dłuznika czyli łącznie 2900 lub więcej

ależ to żadna grypsera lecz potoczne określenie. grypsera to zupełnie inny język

No to moje ostatnie pytanie. Jaki okres od wystawienia faktury?

xxxwa napisał:
No to moje ostatnie pytanie. Jaki okres od wystawienia faktury?
Co masz na myśli? Jeśli ponownie pytasz, ile czasu możesz domagać się spłaty długu, to już dostałeś odpowiedź, do końca świata. Teraz chcesz aby Ci ten termin przeliczyć na ilość lat (miesięcy, dni, godzin, minut) od dnia wystawienia faktury? Sam to zrób. Bierz kalkulator i odejmij od daty końca świata, datę wystawienia faktury.

Robilee napisał:
Bierz kalkulator i odejmij od daty końca świata, datę wystawienia faktury.
będziesz musiał mu podać jeszcze datę początku świata, inaczej wynik nie wyjdzie :D

Myślałem ze na tym forum są ludzie poważniejsi. Albo piszecie że przedawnione, albo ścigać do końca życia

Powrót