Niezapłacona na czas grzywna

• Autor wątku Autor wątku Driver121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Driver121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Zeszłego roku w październiku dostałem grzywnę w wysokości 600 euro za nielegalne posiadanie paralizatora na terenie Niemiec. Oczywiście grzywny nie zapłaciłem. W lipcu tego roku dostałem zawiadomienie że grzywna została zamieniona na karę pozbawienia wolności i mam stawić się na odbycie kary z możliwością zapobieżenia poprzez zapłacenie wskazanej kwoty, a w innym razie zostanie wydany nakaz resztowania. Kwotę zapłaciłem przelewem jednak zastanawiam się czy powinno przyjść jakieś potwierdzenie zapłaty i informacja że nie muszę stawić się do aresztu. Dodam, że minął już termin, w którym miałem się stawić. Boję się, że zostanę aresztowany mimo zapłacenia należności. Nie znam niemieckiego i wszystkie moje próby kontaktu telefonicznego z sądem/prokuraturą okazały się nieudane.

Możesz napisać listownie zapytanie do organu który ci wysłał zawiadomienie, ale skoro w zawiadomieniu pisało że zapłacenie grzywny jak w polskim prawie uwalnia od kary to nie wiem czego się bać :) Organy państwowe działają zgodnie z prawem i w granicach prawa. Mieszkasz w Polsce czy w Niemczech ?

Powrót