niezapłacone faktury

• Autor wątku Autor wątku krysia779
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krysia779

Użytkownik
Odpowiedzi
156
Witam!jestem rolnikiem tzw.vatowcem,za sprzedany towar wystawiłam faktury vat,kontrahent nie płaci i unika kontaktu,słyszałam ,że jest mozliwośc ściągniecia długu przez urząd skarbowy,czy to prawda?

Nie jestem pewny w 100% ale raczej nie jest to możliwe, należy wysłać dłużnikowi listem za potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty, jeśli nie zapłaci skierować sprawę do sądu.

Nie, od tego jest komornik, chyba ze zaszedł by zbieg egzekucji na ruchomościach dłużnika ( US +komornik) i sąd wyznaczyłby do prowadzenia egzekucji poborcę z US

Jakie są mniej więcej koszta takiej procedury sądowej?

Wracam do problemu.Wysłałam ,za Waszą radą,wezwanie do zapłaty i .....nic.Co należy dalej z tym zrobić,jakie kroki powinnam dalej podjąć.Bardzo proszę o radę.

sporządzić pozew o zapłatę. Jaka jest wartość przedmiotu sporu - kwota niezapłaconych faktur?

gdzie go złożyc ?wartosc sporu ma jakieś znaczenie?

tak wartość przedmiotu sporu ma znaczenie, gdyż na jej podstawie okresla się wartość wpisu sądowego, jak również można okreslić rodzaj postępowania - nakazowe, upominawcze, zwykły tryb. Gdzie skierować - jeżeli obie strony są przedsiębiorcami, to właściwym będzie wydział gospodarczy własciwego sądu. Co do sądu właściwego - są przepisy dotyczące właściwości sądu - np. 16-17 kpc - właściwość rzeczowa- sąd okręgowy czy rejonowy. Odnośnie właściwości miejscowej - art. 33 kpc

po wysłaniu upomnienia jeden kontrahent nawiązał kontakt i dogadalismy sie ,że bedzie płacił na raty,a drugi milczy do dziś,om dług w kwocie 7 tys,i ja i on jestesmy przedsiębiorcami,jakie będzie postepowanie?

sąd rejonowy - wydział gospodarczy, postępowanie upominawcze - pozew na formularzu.

Gdzie mogę znaleźć formularz do pobrania aby złożyć taki pozew?

Powrót