Niezapłacone FV, prośba o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku koseiinoue
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koseiinoue

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Szanowni Państwo,
Od jakiegoś czasu prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą z zakresu usług. Poniżej po krótce opisze mój problem i będę wdzięczny jeśli poświęcicie chwilę na zapoznanie się ze sprawą dla mnie ogromnie istotną.
Współpracuję z pewną firmą budowlaną, mam z nią podpisaną umowę cywilno-prawną na świadczenie usług. Praktycznie od samego początku jest problem z płatnościami z ich strony. W tej chwili mam około 10 niezapłaconych faktur. Dosyć długo znosiłem tłumaczenia, że kontrahenci nie chcą im płacić więc i oni nie maja z czego zapłacić swoim dłużnikom. Cały czas słyszałem, że może w przyszłym tygodniu, miesiącu itd.
Chcę w końcu otrzymać pieniądze, które powinienem widzieć na koncie już dawno, zadłużenie sięga przecież już 10 miesięcy.
Powiedzcie mi co mam robić, od czego zacząć. Jaka jest procedura odzyskiwania takiego długu? Wiem, że najprostszym rozwiązaniem byłoby sprzedanie tego zadłużenia firmie zajmującej się sciąganiem długów, ale oni pobierają dosyć duże prowizje za swoją działalność w związku z czym uznałem, że to rozwiązanie to ostateczność.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszystkie rady i wskazówki.

Kiedy zostały wystawione te faktury? (w celu wyliczenia odsetek) Czy są podpisane przez Pana kontrahenta? Wysyłał Pan pisemne wezwania do zapłaty?

Przede wszystkim zacząłbym od przedsądowego wezwania do zapłaty.

Ostatnia edycja:
Tak jak pisałem wystawione jest 10 FV. Co miesiąc wystawiam jedną. Faktury wysyłałem pocztą polską listami poleconymi (bez potwierdzeń odbioru), ze względu na utrudniony kontakt z osobami uprawnionymi do podpisywania FV. Do tej pory nie wysyłałem żadnych wezwań, prosiłem tylko telefonicznie o uregulowanie zaległości.

W takim razie najlepszym wyjściem jest na początek wysłać pisemne wezwanie do zapłaty należności wynikających z faktur (wymienić każdą fakturę w piśmie i kwotę z tej faktury, oczywiście uwzględnić odsetki) lub o pisemne ustosunkowanie się do tego wezwania pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową.
List koniecznie wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Dziękuję za pierwsze wskazówki. W jaki sposób mogę obliczyć odsetki? Czy to, że FV wysyłałem bez zwrotnego potwierdzenia odbioru, a jedynie poleconym to nie jest problem? Skąd mogę wziąć wzór takiego pisma "wezwania do zapłaty pod groźbą skierowania sprawy na drogę sądową"?

Kalkulator odsetek ustawowych - Wylicz odsetki - Kalkulatory na INFOR.pl Tutaj można obliczyć odsetki

Kwestia wysłania FV bez potwierdzenia odbioru raczej nie będzie miała tutaj znaczenia.

Wujek google znajdzie wzory do Przedsądowe wezwanie do zapłaty bez problemu. Można wykorzystać jeden z nich. Odsetki liczyć oczywiście do każdej faktury oddzielnie. Nie ma potrzeby wyszczególniać kwoty z faktury i kwoty odsetek - podać numer faktury i kwotę łączną.
Kwestia uznania długu jest dość istotna ze względu na możliwość przeprowadzenia postępowania nakazowego - czyli znacznie uproszczonego postępowania prowadzącego do uzyskania nakazu zapłaty. Dlatego dobrze by było, gdyby, w razie nieuzyskania płatności w wyniku wysłania wezwania uzyskać chociaż pismo, w którym zobowiązany uznaje dług.

Rozumiem, mam tylko jedno podstawowe zapytanie: w jaki sposób zmusić zadłużona stronę do wysłania pisma, w którym zobowiązany dług uznaje. Wiem, że na bieżąco współpracuje z jakąś kancelaria adwokacką, wiec po otrzymaniu mojego pisma pewnie otrzyma odpowiednie wskazówki.
Od razu zadam kolejne pytanie, co w momencie gdy takiego pisma nie uzyskam?

Zależnie od tego co jest zapisane w Państwa umowie.
Niezbędne jednak będzie przeprowadzenie postępowania sądowego w celu uzyskania tytułu egzekucyjnego, a następnie uzyskanie klauzuli wykonalności. Pozostaje kwestia sposobu zdobycia tegoż wyroku - czy dysponuje Pan dokumentami uprawniającymi do przeprowadzenia postępowania nakazowego czy też konieczne jest wdrożenie "standardowej" procedury. Tego Panu na odległość nie powiem.

Na początek jednak proszę wysłać wezwanie do zapłaty i poczekać na ewentualny odzew.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Czy jest jakiś termin w jakim powinni dokonać spłaty, bądź ustosunkować sie w sprawie mojego pisma?
czy mogę w jednej przesyłce wysłać wezwanie i rozwiązanie umowy?

koseiinoue napisał:
mam z nią podpisaną umowę cywilno-prawną na świadczenie usług.
Pan wyznacza termin.
Nie musi pan rozwiązywać umowy.
Ba nawet pismo ostateczne wezwanie do zapłaty nie jest konieczne (przydatne dowodowo)
Faktury nie muszą być podpisane
Proszę się spieszyć, może to być - wałek

Mimo korzystnego wyroku nie "zobaczy" pan kasy.
To spółka? DG? Forma działalności? Sprawdzał pan choć CEDIG?
Jest pan przedsiębiorcą i nie znam pan najprostszych przepisów? Żywotnych dla pana interesu prawnego. Nie zapaliło sie panu światełko, gdy nie zapłacił za fv nr 1. I dalej pan brnie....
Do zastanowienia, powyższe.

Tak, jestem początkującym przedsiębiorcą i dlatego, że nie orientuję sie w najprostrzych przepisach poszukuje pomocy tutaj. Pisze Pan "nie musi Pan rozwiązywać umowy" po czym
korf napisał:
Nie zapaliło sie panu światełko, gdy nie zapłacił za fv nr 1. I dalej pan brnie....
, dlatego pytałem czy wraz z wezwaniem mogę wysłać rozwiązanie umowy.
Zapaliło sie nieco później, ale zawsze lepiej późno niż wcale.
Co do
korf napisał:
To spółka? DG? Forma działalności?
Jest to Sp. z o.o.

ok, czyli co wysłać wezwanie do zapłaty. wystarczy jedno?? co dalej??

Poprzednik cię instruował.....poprawnie.
Więc jeszcze raz
1. Ostateczne przed sądowe wezwanie do zapłaty (wzór wujek google)
2. Wymieniasz faktury w punktach podajesz numer datę wystawienia datę zapłaty doliczasz od terminu zapłaty odsetki ustawowe - kalkulator poprzednik ci podał.
3. Zliczasz i wyrzucasz wartość wierzytelności
4. Wyznaczasz ostateczny termin zapłaty Brak skutkuje pozwem w trybie nakazowym.
5. Możesz doliczyć 40euro po aktualnym kursie, na podstawie Ustawy o terminach płatności z dnia 08 marca 2013 art 10 (z pamięci) ale to wyższa szkoła ....
6. Nie zapomnij przywołać Umowy i ostrzeż, że ją wypowiesz (zapoznaj sie z treścią co mówi o zwłoce w zapłacie)
7. Wysyłasz (jedno wezwanie) za zpo - zwrotka
8. Czekasz i przygotowujesz się do pozwu. Logujesz się w EPU, pobierasz formularz, ustalasz krs, zarząd i inne.
9. Brak zapłaty pozew - EPU

Tak w skrócie. Radze skorzystaj z prawnika bo sam możesz popsuć...

faktury nie muszą być podpisane do celów podatkowych. udowodnienie istnienia roszczenia z faktury to już inna bajka i jeżeli takowa faktura podpisana nie jest, wówczas trzeba wykazać wykonanie zlecenia. zadbaj więc o udowodnienie wykonania zleceń opisywanych fakturami, bo inaczej to się okaże że uprawiałeś wolontariat.
wezwanie do zapłaty też nie jest obowiązkowe, ale warto je obowiązkowo wysłać.

@korf ma rację. Skorzystaj z prawnika, ale w żadnym wypadku nie korzystaj z firmy windykacyjnej. Mam na tym polu pewne "doświadczenia" i wiem, że żadna windykacja nie działa sprawnie i szybko. Większość to zwyczajni naciągacze ...

Powiem szczerze odzyskanie pieniędzy za nie zapłacona fv jest praktycznie nie możliwe polskie sadownictwo to wielka kpina .W Polsce większe prawo ma złodziej niż uczciwy człowiek mamy założone 2 sprawy o odzyskanie należności firmy które nas oszukały oczywiście się rozpłynęły mija parę miesięcy sad informuje nas ze zbiera cały czas dokumenty pojawiają się nowe oszukane firmy .Potem okazuje sie ze te 2 firmy współpracowały ze sobą dowiadujemy się o tym własnego dochodzenia co robi sąd nic . Właściciele tych firm nawet nie dostali wezwania do prokuratory na wyjaśnienie .Na dodatek w tym czasie jak prokuratora zbiera dowody dalej oszukają firmy nie zostali nawet wykreśleni z krs .

Powrót