Niezapłacone rachunki za telefonię komórkową

• Autor wątku Autor wątku SirBielu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SirBielu

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Witam wszystkich.
Mam mały problem:). W 2009 roku telefonia komórkowa wypowiedziała mi umowę i wystawiła karę umowną, poinformowała mnie o tym listownie. Z racji niemożności spłacenia długu, nie odpisywałem na ponaglenia oraz na telefony. Rok później dług został sprzedany firmie windykacyjnej GoFinance. Ta firma wysłała mi informacje o natychmiastową zapłatę i tyle. Oczywiście nic nie zapłaciłem i nie odpowiedziałem list. Dzisiaj tj.18.04.2012 otrzymałem od firmy windykacyjnej Navi Lex informację o tym że przejęła dług. Z racji że nie było mowy w liście jaki to dług to zadzwoniłem zorientować się o co chodzi. Moje zdziwienie było wielkie gdyż do kwoty roszczeń doszły jakieś koszty zastępstwa sądowego oraz opłat sądowych (razem około 700zł). Dziwne bo nic nigdy z sądu nie dostałem w tej sprawie. Co mam teraz zrobić. Kwota roszczenia to 3300zł i nie widzi mi się to w tej chwili zapłacić (brak środków) Proszę o poradę co najlepiej zrobić w mojej sytuacji

Podaj datę wypowiedzenie umowy przez operatora.

Umowa wypowiedziana 11.12.2009 roku.
pozdrawiam :)

Tak więc przedawnienie odpada. FW odda sprawę do Sądu tam uzyska nakaz zapłaty i będzie miał komornika na głowie. Próbuj dogadać się z FW.

Rozumiem. A po ilu latach takie rzeczy się przedawniają ?? po 10 ??.
Pozdrawiam

No trochę przesada odsyłać do konkurencyjnego serwisu, nie sądzisz?

SirBielu napisał:
W 2009 roku telefonia komórkowa wypowiedziała mi umowę i wystawiła karę umowną, poinformowała mnie o tym listownie.

marcel20 napisał:
Podaj datę wypowiedzenie umowy przez operatora.

Już podał...
A ponadto stosownie do przepisu art. 123 k.c. bieg przedawnienia przerywa się:

1.przez każdą czynność przed sądem lub innym organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń danego rodzaju, albo przed sądem polubownym, przedsięwziętą bezpośrednio w celu dochodzenia lub ustalenia albo zaspokojenia lub zabezpieczenia roszczenia;
2.przez uznanie roszczenia przez osobę, przeciwko której roszczenie przysługuje; lub
3.przez wszczęcie mediacji.
No więc jak z tym przedawnieniem?

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki. Musze jeszcze dokładnie poczytać papiery i uaktualnię post jeżeli o czymś zapomniałem :0. Dzięki za linka do konkrecyjnego serwisu :) Dużo mi pomógł. Pozdrowienia

SirBielu napisał:
Wielkie dzięki. Musze jeszcze dokładnie poczytać papiery i uaktualnię post jeżeli o czymś zapomniałem :0. Dzięki za linka do konkrecyjnego serwisu :) Dużo mi pomógł. Pozdrowienia

mam nadzieję, iż mimo mojego błędu (link) dalej będziesz nas odwiedzał a nie korzystał z konkurencji :)

SIRBielu, a jakim listem Cię powiadomiono ? Poleconym, zwykłym ? Chodzi o rozwiązanie umowy i naliczenie kary umownej...

Powrót