Niezapłacony rachunek przez firmę w Polsce- problemy w UK

• Autor wątku Autor wątku domjenick
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domjenick

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, na wstępie proszę o wyrozumiałość Administracji Forum i jeśli podobny wątek już w przeszłości się pojawił- proszę o przekierowanie

Sprawa jest dosyć skomplikowana, ale za razem prosta, otóż znajomy w PL posiada firmę, która zajmuje sie m in sprowadzaniem felg do samochodów. Pewnego dnia zostałem poproszony o przysługę, która miała polegać na odebraniu przesyłki z USA, a następnie miała być przesłana do PL, kurierzy byli opłaceni przez znajomego, więc nie było problemu. Felgi przyszły i zostały odesłane na wskazany adres w PL- problem powstał miesiąc później, gdzie firma, która odebrała felgi z USA przysłała mi pismo, że jest niezapłacone cło za towar, przesłałem pismo do znajomego, który kontaktował się z UPS i dokonali "jakiejś" ugody, ale po tej ugodzie- żadne pieniądze nie wpłynęły na konto UPSu, więc firma transportowa ponownie wysyłała mi pisma o uiszczenie zapłaty- wymiana pism trwała jakiś czas, w końcu dostałem pismo od ich prawnika, że sprawa idzie do Sądu, który po rozpoznaniu sprawy, naliczył koszta komornicze i odsetki- to tak w skrócie, ale moje pytanie jest, czy mieszkając na stałe w UK, mam szanse złożyć jakiś wniosek do Sądu w PL przeciwko mojemu "znajomemu", z zagranicy i odzyskać jakieś pieniądze, które nie są małe a niestety muszę zapłacić

Tak to jest jak sie za duzo kombinuje...
PS naucz sie uzywac znakow intepunkcyjnych... Strasznie ciezko, czyta, sie post napisany, przez Ciebie.
PS2 Troche to dziwne gdyz przewaznie zatrzymuja przesylke i jesli nie oplacisz cla jej nie otrzymasz... Ty jak piszesz - przesylke otrzymales a dopiero po miesiacu upomnieli sie o niezaplacone clo...
PS3 Cla nie placi sie firmie kurierskiej ale do odpowiedniego urzedu celnego... (kiedy zatrzymali przesylke/ lub jest jakis problem - to wlasnie z takiego urzedu powinienes otrzymac pismo z wyjasnieniem dlaczego przesylka zostala zatrzymana i ew. kosztami)
PS4 Kazda przesylka ma 'tracking number' itp. Na Twoim miejscu sam skontaktowal bym sie z UPS i wyjasnil sprawe, bo narazie to troche wyglada na walek...(sic! jaka ugoda?)

Ostatnia edycja:
baks napisał:
Tak to jest jak sie za duzo kombinuje...
PS naucz sie uzywac znakow intepunkcyjnych... Strasznie ciezko, czyta, sie post napisany, przez Ciebie.
PS2 Troche to dziwne gdyz przewaznie zatrzymuja przesylke i jesli nie oplacisz cla jej nie otrzymasz... Ty jak piszesz - przesylke otrzymales a dopiero po miesiacu upomnieli sie o niezaplacone clo...
PS3 Cla nie placi sie firmie kurierskiej ale do odpowiedniego urzedu celnego... (kiedy zatrzymali przesylke/ lub jest jakis problem - to wlasnie z takiego urzedu powinienes otrzymac pismo z wyjasnieniem dlaczego przesylka zostala zatrzymana i ew. kosztami)
PS4 Kazda przesylka ma 'tracking number' itp. Na Twoim miejscu sam skontaktowal bym sie z UPS i wyjasnil sprawe, bo narazie to troche wyglada na walek...(sic! jaka ugoda?)
poważnie? Pouczasz mnie o interpunkcji, a sam nie używasz znaków polskich i przecinków? Mój post jest napisany poprawnie gramatycznie i interpunkcyjnie, w przeciwieństwie, do Twojego...

Nie wiem, co masz na myśli pisząc o kombinowaniu- zrobiłem komuś przysługę, tamten nie zapłacił, a teraz wszystkie koszty spadły na mnie

domjenick napisał:
więc firma transportowa ponownie wysyłała mi pisma o uiszczenie zapłaty- wymiana pism trwała jakiś czas, w końcu dostałem pismo od ich prawnika, że sprawa idzie do Sądu, który po rozpoznaniu sprawy, naliczył koszta komornicze i odsetki- to tak w skrócie,
przeoczyłeś fakt, że już dawno kontaktowałem się z UPSem

Co do tematu- pytanie dotyczyło całkiem innej dziedziny

Ostatnia edycja:
Siema
Nie chcialem Cie pouczac a tymbardziej obrazic. Nie uzywam PL znakow, gdyz uzywam sluzbowego komputera (w pracy) gdzie nie ma zainstalowanych polskich czcionek.
Nie chodzilo mi o to, ze Ty cos kombinujesz tylko ten Twoj znajomy... Rozumiem, ze chciales pomoc...
Wracajac do sprawy:
Zdziwilo mnie, ze oplate celna wystawil UPS a nie urzad celny.
Posiadasz PL obywatelstwo i PL paszport/dowod ? Jesli tak, to co stoi na przeszkodzie zalozenia sprawy w sadzie? Mozesz wynajac adwokata lub kogos kto jest choc troche ogarniety w prawie ktoremu wystawiasz pelnomocnictwo i praktycznie nie bedziesz musial sie pokazywac w sadzie... Minus jest taki, ze musisz zalozyc sprawe cywilna i pokryc koszta ktore potem poniesie przegrywajacy sprawe (jesli jestes pewny wygranej nie wachalbym sie). Z drugiej strony jednak prawdopodobnie wiesz jak dzialaja polskie sady... Na poczatku poszedlbym do adwokata/radcy prawnego ktory pomoze Ci napisac list do 'znajomego' z zadaniem zwrotu pieniedzy, moze sie przestraszy kiedy zobaczy oficjalne pismo, przekona sie, ze nie zaryujesz i obedzie sie bez udzialu sadu...

baks napisał:
Wracajac do sprawy:
Zdziwilo mnie, ze oplate celna wystawil UPS a nie urzad celny.
to zwyczajnie mogła być odprawa uproszczona na zabezpieczeniu UPS, ale wtedy kurier też raczej nie wydaje paczki bez gotówki albo potwierdzenia przelewu

Ostatnia edycja:
dobra- nie będziemy się spierać o pierdoły ;)

tamta sprawa jest już zamknięta- muszę zapłacić, bez względu na to, ile i co to jest, wiem, że mogę wytoczyć proces z powództwa cywilnego, ale właśnie to są koszty, które po doliczeniu wszystkiego, łącznie z czasem i absencją w pracy- może przewyższyć kwotę, jaką chcę odzyskać, straszyć też nie chcę go, bo nie wiem, co zrobi potem- wychodzę z założenia, że jeśli coś robić- to angażować wszystkie siły, albo żadne, mam wszystkie scany rachunków, maili, rozmów, itp, ale nie mam nikogo, kto mógłby to poprowadzić w pl i to jest teraz moim problemem- nikt za darmo też tego nie zrobi....muszę to przemyśleć dokładnie...

Głowy nie dam ale faktura.od fedexu ztcp z cłem przyszła mi kiedys po przesyłce, naliczają sobie prowizje ups pewnie też. Co do sprawy to musisz skontaktować sie z kolegą i napisz tez pytanie w.innym dziale tego forum jesli sprawa dotyczy Polski

Powrót