Niezarejestrowanie auta w terminie 30 dni

• Autor wątku Autor wątku Jasomit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasomit

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, mam pytanie, czy można uniknąć kary za, niezarejestrowanie auta w terminie?
W lecie zakupiłem samochód, wiedziałem że mam 30 dni na zarejestrowanie, jednak z braku czasu nie zrobiłem tego natychmiast.
Dwa tygodnie przed terminem zadzwoniłem do urzędu by się umówić na rejestrację i tu zaczeły się schody.
To był okres wakacyjny i ciężko było się dodzwonić, gdy to zrobiłem usłyszałem że najbliższy termin jest za trzy tygodnie, powiedziałem że dla mnie to za późno, ale pani nie miała ochoty kontynuować rozmowy i się rozłączyła.
Odczekałem i zadzwoniłem ponownie, odebrała ta sama pani i ponownie to samo, poprosiłem żeby gdzieś mnie wpisać, niestety usłyszałem że normalnie pracuje troje tam a teraz ona jest sama i nie ma na to czasu.
Zadzwoniłem kolejnego dnia i podobna historia, ok, potwierdziłem termin, ale też poszedłem by może gdzieś się wbić aby zarejestrować auto, nie stety spotkałem się wręcz z wrogością, wiem że pani była przepracowana ale...
Odpuściłem, zarejestrowałem po terminie.
Po pewnym czasie przyszło pismo z karą, zadzwoniłem do urzędu, usłyszałem że to nic i trzeba czekać na drugi list.
Przyszedł drugi w nim było że mogę przedstawić swoje dowody by uczestniczyć w postępowaniu, zadzwoniłem znowu do urzędu, usłyszałem że nie należy na nie odpowiadać i czekać na trzecie.
Nie podobało mi się to więc poszedłem do urzędu by dopytać i znowu usłyszałem że trzeba po prostu czekać na trzecie pismo i na nie dopiero odpowiedzieć.
Jak powiedzieli, tak było, przychodzi trzecie pismo z obowiązkiem zapłaty kary, ale też możliwością odwołania, więc opisuje wszystko i wysyłam.
Teraz przyszło pismo z Samorządowego kolegium odwoławczego, dość obszerne w którym w skrócie napisano że jest obowiązek rejestracji w terminie trzydziestu dni i koniec.
Ale potem też piszą że mogłem to zrobić przez internet, pocztę albo biuro podawcze co jest nieprawdą bo w urzędzie mi powiedziano że zarejestrować można tylko i wyłącznie osobiście.
Następnie że istnieje możliwość umorzenia tego , więc już zgłupiałem.
Proszę o wyjaśnienie jak to jest, bo zapewne nie tylko mi się to przyda.
Oraz w urzędzie się dowiedziałem że aby zarejestrować auto musi mieć ważny przegląd techniczny, inaczej nie ma możliwości rejestracji, na prawdę brak przeglądu uniemożliwia rejestrację auta? pozdrawiam.

Można uniknąć, jeśli wykaże się ważny interes osobisty lub publiczny, np.: brak środków do życia, długotrwała, ciężka choroba, niepełnosprawność, negatywne skutki dla budżetu gminy w przypadku nałożenia kary administracyjnej (konieczność korzystania ze świadczeń pomocy społecznej, pobierania zasiłków - których wysokość przekroczyłaby nałożoną karę). Podstawa prawna:
Art. 189k. k.p.a. [Ulgi w wykonaniu administracyjnej kary pieniężnej]
§ 1. Organ administracji publicznej, który nałożył administracyjną karę pieniężną, na wniosek strony, w przypadkach uzasadnionych ważnym interesem publicznym lub ważnym interesem strony, może udzielić ulg w wykonaniu administracyjnej kary pieniężnej przez:
1)
odroczenie terminu wykonania administracyjnej kary pieniężnej lub rozłożenie jej na raty;
2)
odroczenie terminu wykonania zaległej administracyjnej kary pieniężnej lub rozłożenie jej na raty;
3)
umorzenie administracyjnej kary pieniężnej w całości lub części;
4)
umorzenie odsetek za zwłokę w całości lub części.
§ 2.
W przypadku umorzenia zaległej administracyjnej kary pieniężnej umorzeniu podlegają także odsetki za zwłokę w całości lub takiej części, w jakiej została umorzona zaległa administracyjna kara pieniężna.

Niestety okres wakacyjny, brak znajomości przepisów i możliwości kontaktu telefonicznego z urzędem nie stanowią przesłanek do umorzenia kary.

Ostatnia edycja:
Niektóre UM umożliwiają ustalenie dnia i godziny na wizytę np. w Wydziale Komunikacji. Może w Twoim mieście jest taka możliwość?

Powrót