Niezasadne usunięcie zęba, brak zdjęcia rtg, niedziałający rtg.

• Autor wątku Autor wątku mlodytato
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlodytato

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam. Wczoraj została mi wykonana usługa usunięcia zęba u nowego dentysty. Moim zdaniem niezasadnie, bo ząb ułamał się w mniejszej części. Dziś udałem się do gabinetu, gdzie został wykonany wczoraj zabieg. Sfilmowałem rozmowę z dentystką, która wykonała zabieg. Na filmie dowiedzieć się można, że zabieg został przez nich wykonany. Wczoraj faktury nie wystawili, dopiero dzisiaj, z wczorajszą datą, to też sfilmowałem i samą fakturę. Nie wydali mi jej, ponieważ nie zapłaciłem - jak powiedziała. Prosiłem o zdjęcie rtg na podstawie którego usunięto mi zęba, ale zobaczyłem jakiś mały fragment, który nic konkretnego nie zawierał. Nie doprosiłem się zdjęcia. Zostawiłem adres mailowy, bo poinformowano mnie, że otrzymam go mailem.
Pytania: Czy opłacić tą fakturę? Czy muszę to zrobić dziś? Czy mam 7 dni? Ta faktura będzie mi potrzebna także jako dowód? Nagrałem fakturę na filmie także. Na podstawie braku zapłaty mogą w końcu nie chcieć wydać mi tego zdjęcia, który jest tutaj chyba głównym dowodem?
Co więcej, na aparacie rtg było napisane "nieczynny", to sfilmowałem też. I z tego aparatu były mi robione wczoraj dwa zdjęcia. Dentystka poinformowała mnie, iż usunęła zęba na podstawie doświadczenia. Jedyne co się jeszcze dowiedziałem, to że proteza będzie mnie kosztować 1200zł. Był to ostatni ząb "8", a ponieważ nie miałem dwóch obok, jedynym wyjściem chyba jest już tylko proteza. W wyniku tego całą lewą stronę mam wyłączoną z funkcjonowania (jedzenia), wiem, brzmi to komicznie, ale dla mnie to "dolina", bo miałem zamiar uzupełnić te zęby poprzez "mosty".
Co w tym przypadku dalej zrobić?
Uważam, że dentystka poszła na skróty. Długo usuwała mi tego zęba, był bardzo mocny i wydaje mi się, że zdrowy, poza tym ułamaniem. Nie mówię już o dużej dawce znieczulenia i skołowaniu i bólu głowy do dziś.

Faktura nie ma znaczenia - muszą wystawić i musisz ja otrzymać PRZED płatnością. Jest to dokument dla Ciebie. Jeśli na fakturze nie jest wskazany termin zapłaty, powinieneś dokonać płatności niezwłocznie. Usługę możesz reklamować i możesz wnioskować o zwrot całości, części kosztu, naprawy szkód itd.

Usługa została wykonana, rzetelność i prawidłowość wykonania zabiegu stwierdzi powołany przez sąd biegły w trakcie postępowania. Dla niego warto zabezpieczyć dowody w postaci wspomnianego zdjęcia, ale jeśli nie było przedmiotem usługi to nie musisz go dostać. Powinno znaleźć się w dokumentacji medycznej - ale równie dobrze może "zniknąć".

Na podstawie dokumentacji medycznej biegły może ocenić sprawę. Jeśli nie ma dokumentacji ani zdjęć, na podstawie zeznań dentysty z wieloletnim stażem i zeznań Twoich.

Zdjęcie może być jedynym dowodem, bo zęba jak mniemam nie dostałeś na pamiątkę ? :)

Poinformowany zostałem, że dopiero po opłacie otrzymam fakturę. Przy mnie wypisała ją "Pani pomocnica". Wszystko to nagrywałem. Fakturę też sfilmowałem. Widać tam za co jest płatność. Za znieczulenie 30zł, za usunięcie 100zł i zdjęcie 10zł.
Terminu tam nie widziałem. Nie wiedziałem czy płacić, więc do tej pory nie zapłaciłem, minęło około 10 dni w tej chwili.

Filmowałem to, gdy Pani dentystka powiedziała, że dośle mi zdjęcie na maila, napisałem więc jej maila - to też wszystko filmowałem. Ale maila do dziś nie otrzymałem.

Z tego co pamiętam, na filmie mam także to, że Pani dentystka mówi, że zdjęcie jest prześwietlone. Proces poszukiwania zdjęcia trwał długo, nie znalazła, nie mogła wydrukować itd. Mam też sfilmowane urządzenie rtg gdzie jest napis "nieczynne" czy coś takiego, nie pamiętam, mam też na filmie.

Mam to wszystko na filmie. To więc powinien być chyba wystarczający dowód braku profesjonalizmu i wielu innych zaniechań?

Zdjęcia jak nie zobaczyłem, tak pewnie nie zobaczę. Co robić mayekk? A może ktoś jeszcze coś doradzi. Miejsce bolała tak mocno przez około 7 dni, że w sobotę byłem w szpitalu, ze względu na silne promieniowanie na głowę, serce i ogólne bardzo słabe samopoczucie.

Co zrobić? Czy zapłacić? Iść i filmować aby wydały zdjęcie?

Powrót