niezasadne uzycie gazu pieprzowego w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku emi1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emi1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
chciałam zapytać się jakie konsekwencje ponosi osoba króta wedłóg mnie użyła gazu pieprzowego wobec osoby która nie stanowiła zagrozenia ani dla otoczenia ani dla samego uzywającego gazu
Miejsce zajscia mało na terenie Niemiec
Wyczytałam tylko ze uzycie gazu jest tylko zasadne jeśli napastnik i ofiara mają kontak cielesny np. Istnieje ryzyko utraty zdrowia lub życia .Ale jeśli osoba czyli poszkodowany gazem nie stanowi zagrożenia mając na myśli ,nie czyni znamion przestępczych a osoba uzywająca gazu stoi w odległosci 3 m nagle podbiega i uzywa gazu wprost na osobe stojącą spokojnie jak to sie ma do odpowiedzialnosci w Niemczech za taki czyn?
Dodam ,ze poszkodowany został zaatakowany we własnym domu przez osobe obcą a mianowicie w progu własnego mieszkania ,będac w mieszkaniu nie na klatce schodowej.
Czy ktoś wie w tym temacie coś bliżej ? co grozi takiej osobie która w ten sposób uzyła gazu pieprzowego ? w takich okolicznosciach jak opisano w skrócie
nadmienie ,ze zostało zgłoszone doniesienie na policje o napaść oraz zostało wezwane pogotowie ze względów na urazy
Gaz soatał rozpylony w odległosci około 20 cm od twarzy i nie było na zasadzie psikniecia a spryskania w ciągłosci

Jeśli nie było realnego zagrożenia (nie musiało dojść do kontaktu fizycznego) osoba, która użyła gazu może odpowiadać karnie.

Druga sprawa to czy gaz pieprzowy użyty w Niemczech był dozwolony na terenie tego kraju. Jeśli miałeś gaz z polski będzie z tego problem.

Powrót