Niezbywalnosć autorskich prawa osobistych a zakas publikowania utworu

• Autor wątku Autor wątku Zagart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zagart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam problem dotyczący praw autorskich. Szukam w internecie, ale jak to w internecie. Do konkretnych informacji ciężko się dokopać, a do pewnych i konkretnych jeszcze gorzej.

"Osobiste prawa autorskie obejmują więź autora z dziełem. Należy uznać, że więź ta obejmuje także uprawnienie autora do informacji osób trzecich o swym autorstwie danego dzieła (utworu), nawet wówczas, gdy twórca zbył wszelkie majątkowe prawa do tego dzieła. Dlatego też należy stwierdzić, że nie można zabronić twórcy dzieła umieszczania informacji o swoim autorstwie tego określonego dzieła." - Czy zgodzili byście się z tym stwierdzeniem?

Sytuacja wygląda tak, że podpisałem umowę na mocy której przekazuję autorskie prawa majątkowe do zdjęć zrobionych w ramach tej umowy. Ale osobiste oczywiście zostają przy mnie.

Ale:
1) Autorskie prawa majątkowe zostają przy mnie. Więc teoretycznie powinienem mieć możliwość umieszczenia tych zdjęć na stronie i powiedzenia: "Szanowny gościu. To ja zrobiłem takie i takie zdjęcie. Dnia takiego i takiego w miejscu takim a takim"
2) Umowa nie określa wynagrodzenia za przekazanie praw autorskich. Określa wynagrodzenie za realizację reportażu ślubnego. Więc teoretycznie mogę się domagać dodatkowego wynagrodzenia ?
3) "ART 41.3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.". Czy można więc w kwietniu podpisać umowę dotyczącą zdjęcć wykonanych w każdy weekend następnych 6-ciu miesięcy?
4) "ART 56.1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze." - No moim żywotnym interesem jest, aby te zdjęcia były na tej stronie. Ponieważ ludzie na nią przychodzą i mogą zobaczyć, czy jestem czegoś wart, czy nie. I czy chcieliby abym robił im zdjęcia, czy nie.
5) "62.1. Tworca moze w zbiorowej publikacji swych utworow umiescic utwory, o ktorych publikacje zawarl odrebna umowe." Strona/blog ma właśnie taki charakter. Zbiorowej publikacji moich dokonań. Nie jest to publikacja odpłatna.
6) Czy ta firma ma prawo przekazać te zdjęcia dalej swoim klientom nie informując ich o autorstwie zdjęć? No bo jest to rozpowszechnianie utworu bez podania imienia i nazwiska twórcy. Wiem, że firma nie informowała swoich klientów o tym, kto jest autorem zdjęć ślubnych, które otrzymali. A nawet więcej, sama się pod nimi podpisała.

W długiej umowie jest zapis, że materiał powstały w wyniku realizacji tych usług stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa i nie wolno mi go publikować na stronach internetowych itd. I, że za każde opublikowane zdjęcie firmie przysługuje kara umowna w wysokości 5000 za każde zdjęcie. No, ale jeżeli ten zapis jest sprzeczny z ustawą o prawie autorskim to znaczy, że absolutnie by nie funkcjonował, prawda? Bo jeżeli umowa mówi, że zabraniają mi publikować. A ustawa mówi, że nie mogą mi zabronić to silniejsza jest oczywiście ustawa.

Będąc pod presją podpisałem umowę, która nie do końca była korzystna dla mnie. I teraz szukam metody, żeby tą umowę jakoś podważyć. No bo jak się kończą pieniądze to się łapie co jest...

Zagart napisał:
"Osobiste prawa autorskie obejmują więź autora z dziełem. Należy uznać, że więź ta obejmuje także uprawnienie autora do informacji osób trzecich o swym autorstwie danego dzieła (utworu), nawet wówczas, gdy twórca zbył wszelkie majątkowe prawa do tego dzieła. Dlatego też należy stwierdzić, że nie można zabronić twórcy dzieła umieszczania informacji o swoim autorstwie tego określonego dzieła." - Czy zgodzili byście się z tym stwierdzeniem?
hm, autor w momencie ustalenia dzieła (tu: wykonania zdjęć) nabywa na mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) następujące rodzaje praw autorskich:
  • Autorskie prawa osobiste - Art. 16.
  • Autorskie prawa majątkowe - Art. 17.
  • Prawo zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do opracowań swojego utworu - Art.2.
Wszystkie trzy kategorie prawa autorskiego są rozłączne oraz niezależne od siebie z uwagi na ich charakter. A więc osobiste prawo autorskie autora do oznaczania swoim nazwiskiem swojego dzieła jest całkowicie niezależne od pozostałych dwóch rodzajów praw autorskich, w tym i od faktu przeniesienia majątkowych praw autorskich.

Natomiast możliwe jest anonimowe rozpowszechnianie utworu za wyraźną zgodą autora. Należy tu powtórzyć - ZA ZGODĄ AUTORA, albowiem autorowi utworu narzucić w tym względzie nie można nic.
Sytuacja wygląda tak, że podpisałem umowę na mocy której przekazuję autorskie prawa majątkowe do zdjęć zrobionych w ramach tej umowy. Ale osobiste oczywiście zostają przy mnie.

1) Autorskie prawa majątkowe zostają przy mnie. Więc teoretycznie powinienem mieć możliwość umieszczenia tych zdjęć na stronie i powiedzenia: "Szanowny gościu. To ja zrobiłem takie i takie zdjęcie. Dnia takiego i takiego w miejscu takim a takim"
no to jak jest w rzeczywistości: majątkowe prawa autorskie zostały przeniesione czy nie?
2) Umowa nie określa wynagrodzenia za przekazanie praw autorskich. Określa wynagrodzenie za realizację reportażu ślubnego. Więc teoretycznie mogę się domagać dodatkowego wynagrodzenia ?
to zależy od szczegółów i sformułowań zapisów zawartych w umowie. Jednakże, jeśli zostały przeniesione majątkowe prawa autorskie wynagrodzenie obejmuje i wykonanie zdjęć (reportażu) jak i przeniesienia praw.
3) "ART 41.3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.". Czy można więc w kwietniu podpisać umowę dotyczącą zdjęć wykonanych w każdy weekend następnych 6-ciu miesięcy?
zależy od zapisów zawartych w samej umowie - ale w ogólności czemu nie - umowa precyzyjnie określa zakres współpracy czy też zamówienia.
4) "ART 56.1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze." - No moim żywotnym interesem jest, aby te zdjęcia były na tej stronie. Ponieważ ludzie na nią przychodzą i mogą zobaczyć, czy jestem czegoś wart, czy nie. I czy chcieliby abym robił im zdjęcia, czy nie.
na jakiej stronie - stronie firmy, która zamówiła zdjęcia czy twojej osobistej www z twoim portalem?

Jeśli chodzi o stronę firmy, to jeśli w umowie nie zgodziłeś się na anonimowe rozpowszechnianie twoich prac - podpisy z twoim nazwiskiem pod zdjęciami powinny być, ewentualnie na stronie powinna być gdzieś zamieszczona informacja, które zdjęcia są twojego autorstwa.

Jeśli chodziłoby zaś o twoją stronę z twoim portfolio, to jeśli w umowie nastąpiło przeniesienie wszystkich majątkowych praw autorskich to na takie umieszczenie tych zdjęć (a zatem i wykorzystanie łącznie z rozpowszechnianiem) powinno się posiadać zgodę właściciela majątkowych praw autorskich do tych zdjęć.

Ale taka chęć umieszczenia zdjęć w portfolio, to moim zdaniem, nie jest istotny powód do odstąpienia od umowy.
5) "62.1. Tworca moze w zbiorowej publikacji swych utworow umiescic utwory, o ktorych publikacje zawarl odrebna umowe." Strona/blog ma właśnie taki charakter. Zbiorowej publikacji moich dokonań. Nie jest to publikacja odpłatna.
zapewne można próbować.
6) Czy ta firma ma prawo przekazać te zdjęcia dalej swoim klientom nie informując ich o autorstwie zdjęć? No bo jest to rozpowszechnianie utworu bez podania imienia i nazwiska twórcy. Wiem, że firma nie informowała swoich klientów o tym, kto jest autorem zdjęć ślubnych, które otrzymali. A nawet więcej, sama się pod nimi podpisała.
jw. zależy od zapisów umowy. Jednakże, nie zależnie od zapisów umowy firma nie może przypisywać sobie autorstwa zdjęć wykonanych przez inną osobę. To zdecydowanie jest naruszeniem osobistych praw autorskich.
W długiej umowie jest zapis, że materiał powstały w wyniku realizacji tych usług stanowi tajemnicę przedsiębiorstwa i nie wolno mi go publikować na stronach internetowych itd. I, że za każde opublikowane zdjęcie firmie przysługuje kara umowna w wysokości 5000 za każde zdjęcie.
wygląda na to, że zapis ten włącza nabyte zdjęcia (a właściwie majątkowe prawa autorskie) do dóbr osobistych firmy, co jest oczywiście niezależne od praw autorskich.autorskich.

No, i to były takie skrótowe odniesienia do opisanej sytuacji. Jednakże, ponieważ jak napisałeś umowa jest długa, to cała sytuacja może wyglądać różnie - poza ewidentną sprawą naruszenia osobistych praw autorskich przez przypisanie sobie autorstwa. Tu raczej bez bezpośredniej konsultacji z prawnikiem będzie Ci bardzo trudno ocenić, co właściwie w tej umowie postanowiono, i na n co się zgodziłeś.

_chris_ napisał:
hm, autor w momencie ustalenia dzieła (tu: wykonania zdjęć) nabywa na mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) następujące rodzaje praw autorskich:
  • Autorskie prawa osobiste - Art. 16.
  • Autorskie prawa majątkowe - Art. 17.
  • Prawo zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do opracowań swojego utworu - Art.2.
Wszystkie trzy kategorie prawa autorskiego są rozłączne oraz niezależne od siebie z uwagi na ich charakter. A więc osobiste prawo autorskie autora do oznaczania swoim nazwiskiem swojego dzieła jest całkowicie niezależne od pozostałych dwóch rodzajów praw autorskich, w tym i od faktu przeniesienia majątkowych praw autorskich.

A więc gdybym chciał to mogłem przed oddaniem zdjęć umieścić na nich swój podpis? Teraz już po ptakach. A czy jeśli w umowie nie ma słowa o prawie do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorsiego do opracowań swojego utworu to rozumiem, że w domyślę zostaje przy mnie? Czy też mieście się w zapisie o przekazaniu pełni praw autorskich do dziełą?

_chris_ napisał:
no to jak jest w rzeczywistości: majątkowe prawa autorskie zostały przeniesione czy nie?

Przepraszam, chodziło oczywiście o osobiste prawa autorskie.

_chris_ napisał:
na jakiej stronie - stronie firmy, która zamówiła zdjęcia czy twojej osobistej www z twoim portalem?

Chodzi o moją stronę. Na ich stronie jest jedno zdjęcie prezentowane w zestawieniu ze zdjęciem innego fotografa. Na dodatek to zestawienie sugeruje, że te dwa zdjęcia zostały zrobione w tym samym czasie i tym samym miejscu co jest nieprawdą.

_chris_ napisał:
Jednakże, nie zależnie od zapisów umowy firma nie może przypisywać sobie autorstwa zdjęć wykonanych przez inną osobę. To zdecydowanie jest naruszeniem osobistych praw autorskich.wygląda na to, że zapis ten włącza nabyte zdjęcia (a właściwie majątkowe prawa autorskie) do dóbr osobistych firmy, co jest oczywiście niezależne od praw autorskich.autorskich.

Czyli jeśli zdobyłbym umowę, którą ta firma podpisała z którymś z klientów i tam nie byłoby mowy o mnie z imienia i nazwiska to byłaby to podstawa do czego ? Do zerwania umowy, do dochodzenia odszkodowań ? Chodzi mi tylko o możliwość zamieszczenia tych zdjęć bez obawy, że będę musiał z tej okazji ponosić jakieś koszty.

I jeszcze jedno. Firma ta dalej przenosi autorskie prawa majatkowe do zdjęć na swoich klientów. Czy zmienia to jakoś postać rzeczy ? Teraz żadne z nas nie posiada majątkowych PA.

Zagart napisał:
A więc gdybym chciał to mogłem przed oddaniem zdjęć umieścić na nich swój podpis? Teraz już po ptakach.
Mogłeś jak najbardziej, jeślibyście tak uzgodnili i zapisali to w umowie. Ale osoba rozpowszechniająca twoje zdjęcia (ta firma czy inna, która, przykładowo, umieściła zdjęcia w necie czy na ulotkach drukowanych) i tak ma obowiązek podpisu twojego zdjęcia twoim nazwiskiem, o ile w umowie nie zgodziłeś się na anonimowe ro rozpowszechnianie zdjęć. Jeśli nie było takiego zapisu - nazwisko pod zdjęciem powinno być.
A czy jeśli w umowie nie ma słowa o prawie do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do opracowań swojego utworu to rozumiem, że w domyślę zostaje przy mnie? Czy też mieście się w zapisie o przekazaniu pełni praw autorskich do dzieła?
Przeniesie prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego do utworów powinno być przenoszone niezależnie od przenoszenia majątkowych praw autorskich - vide Art.46.upaipp. - jednakże przy użyciu w umowie zwrotu WSZYSTKICH PRAW AUTORSKICH powstaje kwestia interpretacji, czy stronom chodziło o domyślne przeniesienie tylko majątkowych praw autorskich czy również i praw do zezwalanie na realizację praw zależnych. To jest właśnie kłopot nieprecyzyjnie formułowanych umów - lub formułowanych tak celowo, aby potem walczyć w sądzie. Przy konflikcie niesymetrycznym, jeśli chodzi o siłę ekonomiczną, wynik bywa przesądzony z góry...
Czyli jeśli zdobyłbym umowę, którą ta firma podpisała z którymś z klientów i tam nie byłoby mowy o mnie z imienia i nazwiska to byłaby to podstawa do czego ?
to nie ma większego znaczenie dla przenoszenia majątkowych praw autorskich. Jak było wyżej napisane - liczą się tylko ewentualne zapisy odnośnie rozpowszechniania anonimowego utworów, i jak rozpowszechnianie jest realizowane.
I jeszcze jedno. Firma ta dalej przenosi autorskie prawa majatkowe do zdjęć na swoich klientów. Czy zmienia to jakoś postać rzeczy ? Teraz żadne z nas nie posiada majątkowych PA.
jeśli w podpisanej z Tobą umowie o przeniesienie praw autorskich nie było zastrzeżenia o zakazie dalszego przenoszenia majątkowych praw autorskich - wtedy może - vide Art.41. ust.1.1 upaipp.

Ok. A jeśli by przyjąć takie założenie:

Zdjęcia, które oddałem tamtej firmie były stosunkowo mało obrobione. A więc oni otrzymali produkt A. To, co teraz jest na mojej stronie jest bardziej obrobione. Niektóre zdjęcia są czarno-białe, inne mają nałożone dodatkowe wersje. Widocznie różnią się od tego, co dostała firma.

Czy w tym wypadku słuszna byłaby linia obrony, że zanim przekazałem im prawa majątkowe do zdjęć A zrobiłem zdjęcia w wersji B. Więc wersja B teraz żyje sobie swoim życiem i jest opracowaniem wersji A. Prawo autorskie do wersji B zostaje przy mnie, no bo jest to dzieło pochodne objęte zupełnie nowym zestawem praw autorskich? Tylko mało mi to zmienia podpunkt, że "materiał fotograficzny wykonany w trakcie realizacji zleceń jest tajemnicą przedsiębiorstwa". Na to nie ma bata?

Oj. Mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodziło ;) Że przed przekazaniem wszystkich praw autorskich zezwoliłem sobie na realizację prawa zależnego do utworów i w tym momencie mamy 2 zestawy zdjęć. Zdjęcia A a i owszem - są ich. Zdjęcia B są moje.

Zagart napisał:
Zdjęcia, które oddałem tamtej firmie były stosunkowo mało obrobione. A więc oni otrzymali produkt A. To, co teraz jest na mojej stronie jest bardziej obrobione. Niektóre zdjęcia są czarno-białe, inne mają nałożone dodatkowe wersje. Widocznie różnią się od tego, co dostała firma.

Czy w tym wypadku słuszna byłaby linia obrony, że zanim przekazałem im prawa majątkowe do zdjęć A zrobiłem zdjęcia w wersji B.
Problem w tym, że zdjęcia B nie będą nowym utworem, a opracowaniem utworu pierwotnego - czyli zdjęć de facto przekazanych firmie. Wszystko znowu zależy od tego, czy w umowie było coś o prawach do zezwalania na realizację praw zależnych do przekazywanych zdjęć. Jak dla mnie to w ogóle niebezpieczna koncepcja...

Powrót