Niezdolność do pracy a JDG

• Autor wątku Autor wątku TriQel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TriQel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam ;)

Jest możliwość uratowania człowieka. Człowiek ten ma stwierdzoną całkowitą niezdolność do pracy, ale o rentę nie może się ubiegać ze względu na to, że brakło mu do tego niecałego miesiąca pracy. Jeżeli zostałby gdzieś zatrudniony to niezdolność pewnie zostałaby mu cofnięta (można tak? bo ja się całkowicie nie znam).
I tutaj moje pytanie brzmi: Czy gdyby ów człowiek założył sobie na miesiąc jednoosobową działalność, opłacił ZUS i nie miał żadnego przychodu to czy to by mu pozwoliło z pozytywnym skutkiem ubiegać się o rentę? Jeśli byłoby jakieś problemy to czy linią obrony może być to, że generował straty (0 dochodu - ZUS)?

Jeśli wyżej opisany pomysł to niewypał, to może ma ktoś pomysł jak człowiekowi pomóc?

Można zatrudnić na miesiąc lub dwa na niepełny etat. Jeśli lekarz medycyny pracy nie będzie miał zastrzeżeń.

W opisanej sytuacji ZUS na pewno zakwestionuje prawo do renty podnosząc zarzut fikcyjnego prowadzenia DG.

Czyli w momencie jak lekarz medycyny pracy się nie zgodzi, to ów Pan zostaje do końca życia bez pieniędzy? Czy można w takiej sytuacji starać się o jakąś inną formę pomocy finansowej?

Dzieki wielkie ;) To teraz pozostaje mi tylko czekac na informację czy się udało :D

Powrót