niezdolnosc do pracy- brak zasilku z pomocy spolecznej

• Autor wątku Autor wątku maciej9191
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej9191

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, sprawę opisze w skrócie bo nie wiem jak już mamy to załatwić :
Partner mojej mamy ma aktualnie niezdolność do pracy ze względu na wykrytego i wyleczonego raka.
Do lipca b.r otrzymywal rente rehabilitacyjna z zus-u. Na początku lipca otrzymal dalsza niezdolność do końca roku ale renta dalej mu się nie przysługuje i miał isc na wczesniejsza emeryture ale zabrakło mu 5-mscy stazu pracy. Nastepnie udał się do gminnego ośrodka pomocy społecznej o zaiłek ponieważ nie ma teraz zadnych srodków do zycia. Jednak Pani która przyszla z gminy w tej sprawie wymaga od mojej mamy zaświadczenia o zarobkach bo twierdzi ze jak sa już 10 lat razem to jest już wspólność majatkowa. Chcialam tylko dopisać ze slubu nie maja.
Co możemy w takiej sytuacji zrobić? Ponieważ do pracy on nie może isc a zasiłek z pomocy się nie przysługuje według Pani z gminy. Pani z gminy dodatkowo powiedziała żeby poszedł sobie gdzies dorobić do pracy na „czarno”.

Bardzo proszę o jakas porade.

maciej9191 napisał:
zaświadczenia o zarobkach bo twierdzi ze jak sa już 10 lat razem to jest już wspólność majatkowa.
w myśl ustawy o pomocy społęcznej tworzą rodzinę więc dochody mamy mają znaczenie przy przyznaniu świadczeń z pomocy społecznej

ok rozumiem. Ale teraz jak przyszlo do niego pismo z gminy z pomocy spolecznej jako ze on sam zrezygnowal z tego zasilku ze nie chce go jednak otrzymywac. A Pani z gminy ostatnio po prostu nie chciala sie podpisac pod tym i wyszla. To co teraz? Ma zlozyc wniosek o pomoc jeszcze raz i podac dochody mamy?

On w tej chwili nie ma zadnych srodkow do zycia nawet nie ma ubezpieczenia. W razie jakby cos mu sie stalo za wszystko musi zaplacic mama w tej chwili na co nie ma pieniedzy bo utrzymuje sama z jej wyplaty ich dwoch i caly dom z oplatami a nie mowie juz o innych dodatkowych oplatach

moge prosic tez gdzie jest w ustawie zawarte ze jezeli zyja ze soba 10 lat a nie maja slubu maja jakby wspolnosc majatkową?

Powrót