Niezgłoszenie darowizny a art.54 KKS

• Autor wątku Autor wątku Dareww
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dareww

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry wszystkim,
Niedawno zdałem sobie sprawę, że przez ostatnie 5 lat dostałem od mojego dziadka sporą kwotę przelewów na kwotę łącznie 20 tys. zł. Niestety nie zostało to przeze mnie zgłoszone w odpowiednim terminie do Urzędu Skarbowego. Z tego co się dowiedziałem, będę zmuszony zapłacić większą stawkę podatku, czyli 20%. Natomiast martwi mnie to, czy będę narażony na odpowiedzialność karną z art.54 Kodeksu karno skarbowego? Ukaranie mnie za przestępstwo z tego artykułu mogłoby zaszkodzić mojej pracy. Jeśli tak, to jak tej odpowiedzialności uniknąć?

Złóż czynny żal, zapłać należny podatek + odsetki za zwłokę. Na tym się zakończy.

20% płaci się wg mojej wiedzy jak na fakt darowizn powołasz się w trakcie kontroli. Teraz zapłacisz normalny z odsetkami.

Byłem dzisiaj w Urzędzie Skarbowym i "Pani w okienku" poinformowała mnie, że nie muszę tego zgłaszać oraz żeby się nie martwić, bo przelewy te były na małe kwoty i w formie pieniędzy na utrzymanie, które były na bieżąco wydawane, tj. 300-700 zł i dopiero w ciągu kilku lat uzbierała się z tego większa suma. Zapomniałem tutaj napisać, że były one na utrzymanie w trakcie studiów (wydawało mi się to bez znaczenia), ale czy faktycznie Pani miała rację i nie muszę tego zgłaszać do US? Dodam, że w tamtym czasie dostawałem również pieniądze od rodziców na studia, ale z racji nie, że było ich stać żeby całkiem pokryć koszty mojego utrzymania to pomagał mi też właśnie dziadek.

przelewy te były na małe kwoty i w formie pieniędzy na utrzymanie
Liczy się suma z ostatnich 5 lat od końca roku kalendarzowego w którym nastąpiła pierwsza darowizna. Na dziadku ciąży obowiązek alimentacyjny?

Na dziadku nie ciąży obowiązek alimentacyjny, ale dostałem informację od Pani, że z racji że tytuły przelewów były wpisywane jako "Na utrzymanie" oraz moi rodzice nie byli w stanie pokryć w całości kosztów mojego utrzymania to jest to zwolnione z obowiązku zgłoszenia.

Oraz że sprawa wyglądałaby inaczej gdybym odkładał te pieniądze na konto, a wydawałem je na bieżąco.

jest to zwolnione z obowiązku zgłoszenia.
Podała podstawę prawną? Ja takiej nie znam. Ustawa o podatkach od spadku i darowizn, nie przewiduje takiej możliwości. Wręcz przeciwnie.
sprawa wyglądałaby inaczej gdybym odkładał te pieniądze na konto, a wydawałem je na bieżąco.
To już jest nieprawdą i totalną głupotą. Na pewno byłeś w US?

Byłem osobiście dzisiaj w US i powiem szczerze nie do końca wiem co w tej sytuacji zrobić, bo w Urzędzie Skarbowym mówią co innego i co innego w internecie. Dla własnego spokoju chyba wolałbym to zgłosić zwłaszcza, że kwota do zapłacenia nie będzie porażająca.

Tego typu zapytania najlepiej kierować drogą pisemną i takiej też oczekiwać odpowiedzi. "Panie w okienku" potrafią czasem pleść głupoty.

Jedyną formalną drogą, aby zadać takie pytanie jest złożenie wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej. Przy czym należy się liczyć z tym, że będzie ona niekorzystna dla podatnika.
Jeśli przelewy były darowiznami, to w interpretacji zostanie potwierdzone, że powinny zostać zgłoszone i opodatkowane.

Powrót