Niezgłoszenie stażu spoza Urzędu Pracy

• Autor wątku Autor wątku b132
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b132

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, mam pytanie.

Czy bezrobotny powinien zgłosić podjęcie stażu spoza Urzędu Pracy (niezałatwianego przez UP)? W umowie stażu napisano, że taki stażysta podlega ubezpieczeniu z tego tytułu, więc jeśli dobrze rozumiem, ubezpieczenie ze stażu i z Urzędu Pracy może się zdublować (??).

Czy w związku z tym w przypadku pozbawienia statusu bezrobotnego z powodu niestawiennictwa w wyznaczonym terminie, ponosi się jakieś konsekwencje za dni, w których było się na stażu bez zgłoszenia tego faktu i jednocześnie figurowało się jako bezrobotny?
I czy nadal trzeba zgłosić ten staż do Urzędu Pracy, mimo że nie jest się już tam zapisanym (decyzja jest z mocą wsteczną i jeszcze 30 dni po utracie statusu bezrobotnego można korzystać z służby zdrowia na podstawie tego ubezpieczenia)??

Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Na przyszłość proszę posługiwać się datami pozwoli to na indywidualne podejście do przedstawionego problemu:
- podjęłam staż (jaki staż finansowany przez kogo) w dniu?
- zostałam wyrejestrowana w dniu xxx z powodu?

Czy bezrobotny powinien zgłosić podjęcie stażu spoza Urzędu Pracy (niezałatwianego przez UP)? W umowie stażu napisano, że taki stażysta podlega ubezpieczeniu z tego tytułu, więc jeśli dobrze rozumiem, ubezpieczenie ze stażu i z Urzędu Pracy może się zdublować (??).
Bezrobotny ma obowiązek zgłosić każdy fakt mający wpływ na rejestrację w Urzędzie Pracy. Nie można posiadać podwójnego ubezpieczenia NFZ.

Czy w związku z tym w przypadku pozbawienia statusu bezrobotnego z powodu niestawiennictwa w wyznaczonym terminie, ponosi się jakieś konsekwencje za dni, w których było się na stażu bez zgłoszenia tego faktu i jednocześnie figurowało się jako bezrobotny?

Tak ponosi się konsekwencję. Poza tym skąd Urząd Pracy ma wiedzieć że bezrobotny jest na stażu skoro tego nie zgłosił?

I czy nadal trzeba zgłosić ten staż do Urzędu Pracy, mimo że nie jest się już tam zapisanym (decyzja jest z mocą wsteczną i jeszcze 30 dni po utracie statusu bezrobotnego można korzystać z służby zdrowia na podstawie tego ubezpieczenia)??

???

Z ubezpieczenia NFZ można korzystać przez 30 dni od jego utraty.

Dziękuję za odpowiedź.
Staż był podjęty 08 maja, niestawiennictwo miało miejsce 10 maja i niedawno otrzymałam decyzję, że z tym dniem utraciłam status bezrobotnej (nie chodzi o mnie, ale będę pisać w pierwszej osobie).

Pomijając, że zapomniałam poinformować o przyczynie nieobecności, na stronie urzędu jest napisane, że "Bezrobotny jest obowiązany zawiadomić w ciągu 7 dni powiatowy urząd pracy o podjęciu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub o złożeniu wniosku o wpis do ewidencji działalności gospodarczej oraz o zaistnieniu innych okoliczności powodujących utratę statusu bezrobotnego albo utratę prawa do zasiłku", sądziłam, że podczas stażu zachowuje się status bezrobotnego i w związku z tym nie trzeba tego faktu zgłaszać.

Czy teraz, mimo utraty statusu bezrobotnej, muszę coś jeszcze zgłosić do Urzędu Pracy? Jakie grożą mi konsekwencje?

Nie wiem z jakim stażem mamy do czynienia ponieważ nie znam treści umowy. W ostatnich latach coraz więcej instytucji organizuje płatne staże zawodowe np. uczelnie, zakłady pracy.
Nie ma jednolitych umów stażowych.
Jednocześnie przepisy ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy posiadają zapis mówiący o tym że:

bezrobotnym nie może być osoba:

Art 2. lit. l)
nie podlega, na podstawie odrębnych przepisów, obowiązkowi ubezpieczenia społecznego, z wyjątkiem ubezpieczenia społecznego rolników.

Jednak od każdej decyzji strona posiada 14 dni na odwołanie. Zatem mając szczątkowe informacje spróbowałbym wysłać odwołanie z wyjaśnieniem dlaczego nie stawiłem się w Urzędzie w dniu 10 maja 2017r. jednocześnie dołączając do niego podpisaną umowę stażową.

Radzę sprawę wyjaśnić odrazu, bo często zdarza się że nawet po kilku latach wznawiane jest postępowanie ponieważ wyjdą nieprawidłowości w twoim przypadku niewłaściwa data i przyczyna wyrejestrowania.

Moje wyjaśnienie jest bardzo słabe i odwołanie do wojewody raczej nie ma szans na uwzględnienie: zostałam poproszona o przesłanie maila w imieniu bezrobotnego (tego właśnie, który ma teraz problem), który sam nie umie obsługiwać poczty elektronicznej. Nie chciał załatwiać sprawy telefonicznie (potem on nie ma dowodu na załatwienie sprawy), a osobiście nie mógł podejść, bo rozpoczynał już staż w godzinach pracy urzędu. Zobowiązałam się, że wyślę tego maila, a o tym zapomniałam. Nie sądzę, żeby Wojewoda był litościwy w takiej sprawie, w urzędzie też raczej się to nie uda, ale może spróbujemy.

Tak czy siak bardzo dziękuję za pomoc.

b132 napisał:
Moje wyjaśnienie jest bardzo słabe i odwołanie do wojewody raczej nie ma szans na uwzględnienie: zostałam poproszona o przesłanie maila w imieniu bezrobotnego (tego właśnie, który ma teraz problem), który sam nie umie obsługiwać poczty elektronicznej. Nie chciał załatwiać sprawy telefonicznie (potem on nie ma dowodu na załatwienie sprawy), a osobiście nie mógł podejść, bo rozpoczynał już staż w godzinach pracy urzędu. Zobowiązałam się, że wyślę tego maila, a o tym zapomniałam. Nie sądzę, żeby Wojewoda był litościwy w takiej sprawie, w urzędzie też raczej się to nie uda, ale może spróbujemy.

Tak czy siak bardzo dziękuję za pomoc.

Wojewoda działa w oparciu o obowiązujące przepisy. Jak już pisałem jeżeli wystąpiły przesłanki powodujące utratę statusu bezrobotnego przed dniem 10 maja 2017 r. to należy je uwzględnić.
To jest prawo strony i nic nie kosztuje.

Pozdrawiam

Obawiam się tylko, czy po uwzględnieniu tego, że powinien wyrejestrować się wcześniej, od razu nie dorzucą postępowania w sprawie o to ubezpieczenie i nie zapłaci jakiejś kary, a tak może jakoś by przeszło płazem...?

Ubezpieczenie NFZ to nie to samo co ubezpieczenie społeczne.
Napisałem jak doradzam zrobić wybór należy do strony.

Pozdrawiam

Ok. Jeszcze raz serdeczne dzięki i pozdrawiam.

Niestety ponownie muszę prosić o pomoc.

Dostałam do wglądu tą umowę stażową, jest tam napisane, że "stażysta podlega obowiązkowo ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu, jeżeli nie posiada innego tytułu rodzącego obowiązek ubezpieczeń społecznych".

Czy wobec tego ten staż powinien być zgłoszony do urzędu? W umowie nie ma mowy o ubezpieczeniu zdrowotnym stażysty.
Czy to coś zmienia w dotychczasowej, opisanej wyżej sytuacji?

I jeszcze dla pewności, wobec utraty ubezpieczenia zdrowotnego, po tych 30 dniach od utraty statusu bezrobotnego, żeby móc korzystać z służby zdrowia, trzeba korzystać z ubezpieczenia dobrowolnego, tak? Odwołanie z wnioskiem o przywrócenie statusu bezrobotnego w opisanych w poprzednim poście okolicznościach nie ma chyba szans na pozytywne rozpatrzenie, prawda?

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, zupełnie już nie wiem, co robić.

Proszę jak najszybciej iść do PUP z umowa stażową. Jeśli nie, gwarantuję że w ciągu kilku miesiący osoba otrzyma wezwanie z urzędu w tej sprawie.

Czy zrobić to w drodze odwołania do wojewody (na decyzję o wyrejestrowaniu z powodu niestawiennictwa) czy można to gdzieś zgłosić w urzędzie (tylko gdzie, skoro osoba już nie jest zarejestrowana, i czy będzie jakiś dowód na zgłoszenie tego faktu?)?

Jestem teraz i tak w trudnej sytuacji, a bez Was pewnie bym jeszcze zdecydowała, że już nie trzeba tego zgłaszać, zwłaszcza wobec oporu samego zainteresowanego. Serdecznie Wam dziękuję za Waszą pomoc.

Uważam że skoro została wydana decyzja adm. to sprawę należy załatwiać oficjalnie.

Jak już napisałem powyżej krótkie pismo + kopia umowy stażowej.

Proszę nie czekać i zamartwiać się tylko jak najszybciej nadać bieg sprawie.

Dobrze, już piszę odwołanie. Serdeczne dzięki.

Powrót