niezgodna marka zaoferowanego telefonu. Oszustwo!

• Autor wątku Autor wątku lombard123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lombard123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, jestem właścicielem lombardu.

Pewien czas temu przyszedł do mnie mężczyzną z telefonem marki Iphone 6

Oznajmił mi jedynie że wszystko z telefonem jest w porządku, po moich własnych oględzinach przyznałem mu racje. Dokonaliśmy podpisania umowy, wydałem mu pieniądze i na tym mój kontakt z owym mężczyzną się zakończył. Oczywiście nie pojawił się po odbiór więc telefon trafił na sprzedaż. Bardzo szybko znalazł się kupiec, jednak tu pojawia się problem. Uw kupiec oznajmił mi że jest to jedynie podróbka. Myślałem ze w ten sposób chcę obniżyć cenę, lecz jednak się myliłem. Udowodnił mi że nie jest to iphne 6 a jego chiński odpowiednik goophone 6. Cena w porównaniu do produktu oryginalnego niebotycznie niska bo wynosząca około 500zł
Prawnie telefon podnależy do mnie. Co mogę zrobić w tej sprawie?
Bardzo dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.

Na drugi raz dokładniej sprawdzać telefony które się przyjmuje. Niech to będzie nauczka, że iphone sprawdza się dogłębnie.

Bardzo dziękuje za tego typu odpowiedzi. Przecież na umowie widnieją wszelkie dane z dowodu. Nie mam prawa jej upubliczniać. Proszę sprawdzić wzór umowy lombardowej. Jakie jest wyjście z tej sytuacji? Czy ze strony pożyczkobiorcy było to oszustwo, dodam iż analizując rozmowę nie padło tam jednoznaczne określenie wskazujące na oryginalność produktu. Taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Czy policja jest w stanie tu coś zrobić? Bardzo proszę o konkretną odpowiedź. Dziękuje.

Dobrze jutro będę w sklepie i wyślę skan umowy, uważam jednak że jest to bezcelowe ;) Znam ją na pamięć i nic konstruktywnego z jej zapisu nie wynika. Najwyraźniej nie uwzględnia takiej sytuacji.

Zamieszczam tu wzór umowy jakim się posługuje, oczywiście również do tego dołączam spisane dane.

UMOWA LOMBARDOWA
Zawarta w dniu .................................. w .................................................. pomiędzy:
1. ........................................................
z siedzibą przy ul. .....................................................................................................,
reprezentowaną przez .................................................................
zam. w ............................................. przy ul. ................................................................,
zwanym dalej Właścicielem lombardu, a
2. ................................................................
zam. w ................................................. przy ul. .......................................................,
zwanym dalej Pożyczkobiorcą.
§ 1.
Właściciel lombardu pożycza Pożyczkobiorcy kwotę ............................................................
zł.
(słownie .........................................................................................................................
złotych).
§ 2.
Zabezpieczenie pożyczki stanowi pozostawiona przez Pożyczkobiorcę Właścicielowi lombardu
rzecz: ............................................................................................................................ .
........................................................................................................................................
o wartości ....................................... zł (słownie ..........................................................
złotych).
§ 3.
1 .Pożyczkobiorca jest zobowiązany zwrócić pożyczoną kwotę określoną w§ 1 wraz z prowizją
do dnia .......................................................................................................................
2. Prowizja wynosi ............................. zł. (słownie ....................................................
złotych).
§ 4.
W przypadku niedotrzymania terminu określonego w§ 3 Pożyczkobiorca upoważnia
Właściciela lombardu do dokonania sprzedaży w imieniu własnym, ale na rachunek
pożyczkobiorcy, rzeczy określonej w§ 1 i do zaspokojenia swojej wierzytelności z uzyskanej
sumy.
§ 5.
Umowa może zostać przedłużona do dnia ............... po naliczeniu dodatkowej prowizji w
wysokości .............................. zł (słownie ..................................................................
złotych).
§ 6.
W przypadku wcześniejszej spłaty pożyczki przez Pożyczkobiorcę, prowizja należna
Właścicielowi lombardu zostanie pomniejszona o .................... zł
(słownie ................................................................................... złotych) za każdy dzień.
Właściciel lombardu Pożyczkobiorca
................................................ ................................................

Zgadza się, ustalałem wartość na podstawie proponowanej ceny producenta, telefon był nowy... oczywiście numer IMEI został spisany.

Jesteś profesjonalistą i takiego postępowania należy od Ciebie wymagać. Obawiam się, że bardzo ciężko będzie wykazać oszustwo osobie, która wstawiła ten towar.
A zatem konsekwencje poniesie lombard...

Sprawa została rozwiązana.
Telefon odziwo odebrany przez właściciela. Dodam równiez że bylem z tym na policji. Tak jak mówiliście sprawa jest z góry przegrana. Osoba wstawiajaca telefon nie popełniła żadnego przestępstwa. Mam nauczkę na przyszłość. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję że nie będę musiał tu zaglądać ponownie :)

Powrót