Niezgodność liczby osób zameldowanych z deklaracją 'śmieciową'

• Autor wątku Autor wątku zsolpyW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zsolpyW

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Prosze o porade w poniższej sprawie.

Zameldowałem żonę w domu przed złożeniem deklaracji śmieciowej. Natomiast nie uwzględniłem jej w liczbie zgłoszonych osób w deklaracji, dlatego że większość czasu mieszkała pod innym adresem.

Faktycznie mieszka u mnie od roku oraz doszło dziecko.

Otrzymalem wezwanie stawienia sie w Gminie w celu wyjaśnienia różnicy zadeklarowanej liczby osób i liczby osób zameldowanych.

Proszę o informacje:

- czy w deklaracji okresla sie liczbe osob zameldowanych czy fizycznie zamieszkujacych ?
- czy muszę koniecznie stawiać się w Gminie, może wystarczy wysłać pismo ?
- czy jest możliwe wystosowanie jakiejś kary w takim przypadku?

Dziękuję

Owszem, ale zalezy mi na odpowiedzi na trzy powyzsze pytania.

Przeczytaj regulamin obowiaxujacy w gminie i uchwalony przez jej RADE.

Ma gmina podstawe prawna by nalozyc kare w powyzszym temacie ?

Zameldowanie to też liczba osób faktycznie zamieszkujących

Owszem jest to poszlaka do okreslenia pobytu, ale np. moze ktos wyjechac na studia , wyjechac za granice lub wynajmowac mieszkanie gdzies indziej pozostajac zameldowanym.

Wiec nie wiem, czy liczba osob 'zgloszonych' powinna zawierac osoby zameldowane czy faktycznie zamieszkujace.

zsolpyW napisał:
Owszem jest to poszlaka do okreslenia pobytu, ale np. moze ktos wyjechac na studia , wyjechac za granice lub wynajmowac mieszkanie gdzies indziej pozostajac zameldowanym.

Skoro opuszcza dane miejsce to, powinien sie wymeldowac i zameldowac w nowym miejscu faktycznego zamieszkania

IV SA/Wa 1525/13 - Wyrok WSA w Warszawie z 2014-01-17

Dopełnienie obowiązku meldunkowego oznacza złożenie oświadczenia woli o deklarowanym konkretnym miejscu faktycznego pobytu. Nieodłącznym, odwrotnym mechanizmem systemu ewidencji ludności jest instytucja wymeldowania, a więc formalnej zmiany czy też usunięcia danych o stałym pobycie w miejscu dotychczasowego zameldowania. Innymi słowy wymeldowanie jest urzędowym poświadczeniem wynikającej ze stanu faktycznego zmiany miejsca pobytu.

Powrót