Niezgodność roku produkcji motocykla z danymi z umowy

• Autor wątku Autor wątku PrzemysławK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemysławK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , mam ciężki orzech do zgryzienia mianowicie kupiłem 24.01.2017 motorower Derbi GPR z 2005 r poprzez OLX a dokładnie wziąłem ją na raty do tego wysyłka ponieważ Derbi było 400 km odemnie .Zdjęcia dokładnie pokazywały każdy szczegół do tego dokładnie o wszystko wypytałem więc mam wszytko spisane .Rocznik był podany w temacie , treści aukcji i do tego pytałem czy podana data jest datą 1 rejestracji czy wyprodukowania maszynki i został mi udzielona informacja że produkcji do tego mam rocznik na fakturze . Ogólnie 100% pozytyw za fachowość sprzedającego z jednym ALE . Bardzo nie miło się dziś zdziwiłem bo odebrałem papiery z tłumaczenia i pojechałem na przegląd gdzie gość sprawdził VIN i wyszedł rocznik 2002 , mam na to wydruk , czyli 3 lata różnicy . Uważam że jest to bardzo duże przekłamanie ze strony sprzedającego i mam zamiar dochodzić się rekompensaty lub zwrotu towaru z powodu niezgodności z opisem . Czy wśród forumowiczów jest ktoś mogący poradzić mi w tej sprawie ?

Pytanie - kiedy został zakupiony przez pierwszego właściciela?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

W 2005 r został kupiony w Hiszpanii , potem trafił w 2006 do Holandii skąd ściągnął go w grudniu handlarz . Wiem że w części krajów Europy liczy sie data rejestracji a nie opuszczenia fabryki dlatego sprzedawcę o to zapytałem . Na mojej fakturze , w treści ogłoszenia , mojej rozmowie mailowej jak i umowie handlarza z poprzednią właścicielką widnieje 2005r .

Oto faktura :

VIN :

Moje pytanie o rocznik :

Oprócz tego mam jeszcze screeny aukcji z rocznikiem

I kolejna sprawa , w treści aukcji jest bardzo poważny błąd . Mianowicie sprzedający pisze że motorek ma silnik AM6 montowany w pojazdach Yamaha i Aprilia a nigdy w firmie Derbi . Fakt że są bardzo podobne z zewnątrz ale 99% części wewnętrznych się różni . Jeśli przekłamanie rocznika to za mało to zupełnie inny silnik jest podstawą do zwrotu ?

chodziło o treść ogłoszenia

Powrót