Niezgodność towaru z umową, a zwrot pieniędzy?

• Autor wątku Autor wątku Darius_2508
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darius_2508

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam

Od dłuższego czasu mam problem z SGS4 mini. Problem polega na tym, że czasami telefon nie potrafi połączyć się z internetem przez transmisję danych (pomimo wykupionego pakietu), podczas gdy inne telefony w tym samym miejscu nie mają z tym problemu. Ponadto okresowo występują trudności z określeniem lokalizacji GPS (czasami odnajduje miejsce od razu, szybko, czasami trwa to 3-4 minuty, a czasami nie odnajduje w ogóle pomimo dobrego zasięgu sieci).
Postanowiłem, że na podstawie niezgodności towaru z umową będę domagał się zwrotu pieniędzy odstępując od umowy (do czego mam prawo) zważywszy na moje niedogodności (brak telefonu) to w takiej sytuacji kto tutaj podejmuje decyzję? bo rozumiem, że telefon nie będzie wysyłany do naprawy.
Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam

Tobie na początek bardziej przyda się forum dotyczące porad technicznych, nie prawnych.
Darius_2508 napisał:
występują trudności z określeniem lokalizacji GPS
Darius_2508 napisał:
nie odnajduje w ogóle pomimo dobrego zasięgu sieci
Przecież jedno z drugim ma tyle wspólnego, jak loty w kosmos z nurkowaniem.

Hmm... co za różnica co do reklamacji z tytułu gwarancji czy niezgodności z umową ?
Przykład;
Kupiłem samochód, nie chce latać, składam rekalamację ponieważ samochód nie wzbija się w powietrze ?
Ktoś będzie miał niezły ubaw czytając taką reklamację. Dlatego jeszcze raz napiszę, moim zdaniem pytanie nie jest na forum prawne.
P.S.
Wszystkie opisane powyżej objawy są normalne. Zasięg telefonii komórkowej nie ma nic wspólnego do zasięgu GPS.

@Kanas:

Wszystkie opisane powyżej objawy są normalne. Zasięg telefonii komórkowej nie ma nic wspólnego do zasięgu GPS.

Nie do końca - o ile w przypadku braku sygnału GPS w ogóle, nic to nie da, o tyle kiedy jest widoczne tylko kilka satelitów, GPS - a telefon posiada A-GPS - "wspomaga się" danymi z sieci komórkowej - dokładniej lokalizacją stacji bazowych - co potrafi znacząco skrócić czas potrzebny na lokalizację.

W przypadku miast ze spora ilością zakłóceń można tym nawet zastąpić GPS -o ile jesteśmy w zasięgu wielu nadajników GSM, to nasza pozycja jest całkiem dokładnie ustalana dzięki triangulacji (w miastach jest tyle nadajników że spokojnie wystarczy kiedy poruszamy się pieszo - lokalizacja +-50m, a sygnał GPS ma problemy żeby przez wyższe budynki przeniknąć).

Pytanie co autor miał na myśli - czy że kładąc dwa IDENTYCZNE telefony obok siebie, na jednym GPS znajduje po 20 sekundach a na drugim wcale, albo po 10 minutach - czy też seryjnie myślał że GPS idzie po GSM :P

Mimo to pozostaje kwestia:

Problem polega na tym, że czasami telefon nie potrafi połączyć się z internetem przez transmisję danych (pomimo wykupionego pakietu), podczas gdy inne telefony w tym samym miejscu nie mają z tym problemu.

A to może mieć kilka przyczyn:

1. Źle skonfigurowany APN
2. Jakiś problem z anteną
3. Stara wersja sterownika do modemu - system do aktualizacji
4. Jakaś inne problemy z "radiem"

Ale do tego trzeba by więcej szczegółów... ale to nie forum GSM więc wiadomo :)

Pozdrawiam.

Powrót