Niezgodność towaru z umową - brak możliwość wymiany

• Autor wątku Autor wątku misscath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misscath

Użytkownik
Odpowiedzi
102
Dzień dobry,
zajmuję się prowadzeniem sklepu internetowego. Klient zamówił u nas produkty, które kiedyś miały dołączone gratisy. Promocja jednak się skończyła, jednak przez nieuwagę nie edytowaliśmy opisu tych produktów, więc w dalszym ciągu wisiały u nas one jako "produkt + gratis". Klient teraz domaga się wydania mu tychże gratisów, jednak jest to niemożliwe ze względu na to, co udostępnia producent - przykładowo gratisem była tubka z kremem 75ml - obecnie producent takowej nie ma, jest jedynie 200 albo 250ml.
Pytanie brzmi - co w tej chwili możemy zrobić dla klienta? Bo że klient ma prawo do zwrotu, to jest oczywiste. Czy mamy wydać mu podobny produkt, czy po prostu musi złożyć inne zamówienie, jeśli bardzo mu zależy na tych produktach?

Nie mam możliwości edycji, więc jeden post pod drugim: klient złożył nowe zamówienie, w komentarzu opisał, że są to "brakujące produkty" oraz "zgodnie z rozmową telefoniczną" będzie to wysłane za darmo (nie poniesie żadnych kosztów, ani towaru, ani wysyłki). Problem w tym, że nic takiego przez telefon nie powiedziałam (choć ani ja na to dowodu nie mam, ani on, słowo przeciwko słowu) oraz pytanie, czy mamy prawo wysłać klientowi inny produkt (choć odpowiadający temu, co jego zdaniem brakowało), czy jest to w tym momencie nasza dobra wola i mamy prawo żądać kosztów?

Złożył zamówienie przez nasz sklep internetowy.

To znaczy, że zamówił konkretne produkty. Tak jak w pierwszym poście - opis był po prostu błędny, nieedytowany - kiedyś była promocja na "produkt + gratis", a teraz tych gratisów fizycznie nie ma.

To znaczy, że złożył zamówienie, towar miał zostać wysłany za pobraniem (i tak też było). Zamówienie złożył poprzez formularz na naszej stronie internetowej, po zalogowaniu.

Tak, klient nawet z paragonem otrzymał formularz odstąpienia od umowy (zawsze takowy dajemy na wypadek ewentualnych zwrotów).

Powrót